Snart kommer statsbudsjettet. Alt tyder på at vi får full krig om «det grønne skatteskiftet». Dessverre vil det handle om småpenger med marginal effekt for miljøet. Hva om vi iverksatte tiltak som faktisk fungerte for miljøet? Her er våre forslag:
1. Fem kroner dyrere bensin og diesel
Som klimaforskerne påpekte til Dagbladet 2. september, er diskusjonen om en halv til en krones økning i drivstoffavgiftene ganske lite relevant dersom målet er reduserte klimagassutslipp. Transportøkonomisk Institutt har regnet på hva som virkelig vil monne. I en svært omfattende modellberegning, anslår de at en 50 prosent økning i drivstoffprisen vil redusere de korte bilturene våre med om lag 12 prosent. Dette innebærer en dobling av avgiftene fra dagens nivå, det vil si om lag fem kroner per liter. Da vil CO₂-utslippene gå ned med 11 prosent på disse reisene.
2. 10000 kroner dyrere fossilbil
Ved å gradvis øke engangsavgiften på forurensende biler, vil vi få en raskere utfasing av fossilbilen. Transportforskerne har regnet på effekten av å øke klimaavgiften på nye biler. De har tatt utgangspunkt i 75 kroner per gram CO₂ per kilometer. Deretter gjentas denne økningen hvert år. Innen 2050 vil dette gi om lag halverte utslipp fra bilparken. Dette er imidlertid for sakte, så avgiften bør øke med 100 kroner per gram CO₂. For en bil med 100g utslipp per km, betyr det en årlig prisøkning på 10000 kroner.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger