DEBATT

Ti ting vi ikke visste om universet for 100 år siden

Flere ting vi har funnet ut er nesten umulig å fatte.

NABOGALAKSE: Dette bildet av Andromeda-galaksen ble tatt 23. desember 2017, Bra Bago i Burma. Foto: AFP PHOTO / Ye Aung THU
NABOGALAKSE: Dette bildet av Andromeda-galaksen ble tatt 23. desember 2017, Bra Bago i Burma. Foto: AFP PHOTO / Ye Aung THU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Astronomien som fagfelt har skutt fart de siste hundre årene. Det er faktisk helt imponerende hva vi har funnet ut av i løpet av bare hundre år.

Ved hjelp av nye og forbedrede teorier og teknologier har astronomi blitt en presisjonsvitenskap som gjør at vi kan studere alle sider ved universet i utenkelig detalj.

Her har jeg plukket ut ti av de største oppdagelsene vi har gjort de siste hundre årene.

1. Melkeveien er ikke den eneste galaksen i universet.

Det finnes flere galakser enn Melkeveien i universet – minst flere milliarder av dem. Dette var ikke alltid en selvfølge.

At det finnes andre galakser enn Melkeveien ble først oppdaget i 1923 da Edwin Hubble målte avstanden til Andromedagalaksen, den største galaksen på himmelen vår, mer nøyaktig enn tidligere. Han fant at Andromedagalaksen befinne seg overraskende langt unna, og det viste det seg at Andromedagalaksen ikke er en del av Melkeveien i det hele tatt, men en helt egen galakse.

Med denne oppdagelsen vokste plutselig universet enormt i størrelse. Melkeveien var ikke lenger alt som fantes der ute.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer