Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ti tips som holder ferieøkonomien i sjakk

Slik unngår du feriesmellen.

KOSTBAR LYKKE: I utgangspunktet har nordmenn flest et relativt høyt feriebudsjett, skriver artikkelforfatteren. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KOSTBAR LYKKE: I utgangspunktet har nordmenn flest et relativt høyt feriebudsjett, skriver artikkelforfatteren. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pengene sitter gjerne litt løsere når vi er på ferie. Vi nyter livet i fulle åndedrag. Vi lever mer i nuet. Vi unngår å tenke for mye på fremtiden. Og slik skal det være. Men uten en økonomisk plan og forberedelse kan sommerferien fort bli en dyr affære da det er lett å bruke mer enn det du hadde planlagt for.

Spaltist

Elin Reitan

er forbrukerøkonom i Nordea.

Siste publiserte innlegg

I utgangspunktet har nordmenn flest et relativt høyt feriebudsjett. I følge en undersøkelse gjennomført av YouGov på oppdrag for Nordea skal norske familier bruke rundt 21.000 kroner på årets sommerferie. Dette er cirka 800 kroner mer enn i fjor. At vi nå øker ferieforbruket kan tyde på at nordmenn begynner å få et noe mer optimistisk syn på egen økonomi. Hvordan vi forventer at økonomien vår skal utvikle seg i fremtiden har nemlig mye å si for hvor løst eller stramt vi skrur til forbrukskrana. Nå løsner vi den litt.

Spesielt de som skal til utlandet punger ut. For mens de familiene som planlegger å tilbringe ferien i Norge planlegger å bruke under 10.000 kroner på årets sommerferie, skal de som skal oppholde seg hele eller deler av ferien i utlandet ut med over 26.000 kroner.

Uansett om du planlegger utenlandstur, eller norgesferie er det viktig å ha ferieforbruket under kontroll. Bruker du penger uten å tenke kan du fort komme hjem til en økonomisk blåmandag. Da kan du gå en mørk høst i møte.

Her er ti tips til deg som vil unngå feriesmellen:

  • Lag budsjett: Finn ut hvor mye du kan og vil bruke på året sommerferie og lag et feriebudsjett. Regn ut hva lommeboken tåler av daglig forbruk så har du et godt verktøy å benytte deg av når du er på reise.
  • Sørg for at du har kokemuligheter der du skal bo i sommer: Restaurantbesøk tar nemlig en stor jafs av feriebudsjettet, og det er dyrt å spise alle måltider ute.
  • Bruk delingsøkonomiske alternativer når du bestiller bosted: Aktører som for eksempel Airbnb har utleiemuligheter i alle prisklasser, og mange av disse har egne kokemuligheter.
  • Husk reiseforsikring: Uten kan ferien din blir svært dyr. Betaler du minst 50 prosent av ferien din med kredittkortet er gjerne reiseforsikring inkludert. Vurder om du også skal kjøpe deg en helårs reiseforsikring, så er du godt sikret. Også når du er på farten her hjemme i Norge. Det er imidlertid grenser for hva en reiseforsikring dekker. Pakk derfor ikke med deg lat for dyre gjenstander. Det er også slik at reiseforsikringen ikke dekker skader som du selv påfører tingene dine. Skulle du for eksempel miste mobiltelefonen din i vannet er ikke dette noe den vanlige reiseforsikringen din dekker.
  • Sjekk valutakursen før du drar på ferie: Og lag deg en enkel omregningsformel slik at du ikke går på en planlagt handlesmell.
  • Betal alltid i lokal valuta om du får spørsmålet når du betaler med kort: Årsaken til dette er at dersom du betaler i norsk valuta så er det brukerstedet som setter kursen, og denne kan være dyrere enn det kortselskapene tilbyr. Du kan også bli ilagt et gebyr i tillegg.
  • Reis med to kort: Dersom det ene skulle bli stjålet har du ett annet å leve på. Vurder også om du skal bruke kredittkortet på ferie. Da er du bedre sikret dersom du skulle bli utsatt for svindel, blant annet fordi svindlerne ikke får direkte tilgang til lønnskontoen din. Du får også god oversikt over ferieforbruket, noe som gjør det lettere å identifisere feil.
  • Ikke overfør penger fra din konto når du betaler for ting: Skal du for eksempel leie feriebolig i utlandet, ikke bruk vanlig bankoverføring. Benytt deg heller av PayPal så er du sikret dersom du skulle bli utsatt for svindel. Da kan du også søke om erstatning fra kortselskapet ditt. Det kan du i utgangspunktet ikke dersom du overfører penger med vanlig bankoverførsel.
  • Ferier på hytta dersom du har dårlig råd og tilgang til dette: Nordmenn er på topp når gjelder å eie feriebolig i Norden, men vi er på bunn i bruk i sommerferien. Utenlandsferien koster. Har du ikke råd til det bør du droppe den dette året.
  • Utsett reisen til etter fellesferien dersom du kan: Da får du mye mer ferie for pengene.
Hele Norges coronakart