Ti TV-serier for sommeren

Kan lønne seg å slå til mens dollarkursen er lav.

(Dagbladet.no): Med en værmelding som melder om variable tilstander framover, håper film- og tv-bransjen at sol og strand ikke skal friste alle bort fra skjermen.

Salget av TV-serier på dvd har eksplodert de siste par årene, men fortsatt er den en rekke serier som det tar lenger tid før kommer til Europa, eller som ikke blir utgitt her i det hele tatt. 

Dollarkursen er nå gunstig om du vil importere fra USA, men husk å ta med i regnestykket at du må betale tollavgift og moms for varer med en verdi på over 200 kroner. Husk også at dvd-plater kjøpt i USA har en annen sone enn filmer kjøpt i Europa.  

Under har vi samlet ti sommerlyse, amerikanske TV-serier vi mener det kan være vel verdt å investere i, men som ikke er i ordinært salg her hjemme for tida (noen av dem kommer på det hjemlige dvd-markedet seinere i år).

Andre tips på bra tv-serier? Diskuter i kommentarfeltet under.

Freaks and Geeks

Ungdomsserien som gjør alle andre i samme sjanger overflødige. Følger søskenparet Sam og Lindsay på McKinley High School i Michigan i 1980 - et miljø så langt unna Beverly Hills 90210 det er mulig å komme. Serien er en svært kjærlighetsfull skildring av en tid og et sted der nerdene får bank, foreldrene alltid er til stede for å ødelegge moroa, og alle sliter med å passe inn. Ben Stiller er blant gjesteskuespillerne.

Les anmeldelse

ENTOURAGE: Sesong to slippes senere i år i Norge, men du kan tjene på å importere den fra USA i stedet. FOTO: HBO
ENTOURAGE: Sesong to slippes senere i år i Norge, men du kan tjene på å importere den fra USA i stedet. FOTO: HBO Vis mer

The Critic

Amimasjonsserie om den sarkastiske, jødiske og overvektige filmkritikeren Jay Sherman, laget av Al Jean og Mike Reiss («The Simpsons»). Kritikeren hater de fleste filmer (spesielt de populære), og serien ble en brukbar suksess med sine filmparodier, Simpsons-liknende figurer og uhyre skarpe manus.

Les anmeldelse

Entourage sesong 2

Hvis du finner denne til under tollgrense-pris, kan det være penger å spare framfor å kjøpe den når den kommer til Norge. Dramakomedien spinner rundt en suksessfull skuespiller og hans kompisgjeng i Hollywwod. Ekstrem feelgood-serie om filmbransjen, med fantastisk kjapp dialog og høyprofilerte gjesteskuespillere.

Les anmeldelse

Arrested Development sesong 2

Intenst kritikerrost komiserie om den dysfunksjonelle familien Bluth, som det kanskje er lettest å forstå poenget med om man ser den i sin helhet på DVD. Er også tilgjengelig i Sone 2-utgave.

Ti TV-serier for sommeren

Les anmeldelser

Weeds

Morsomt, men også tidvis mørkt, drama om en forstadsmor som selger marihuana for å opprettholde sin øvre middelklasse-levestandard, etter at ektemannen hennes dør på en joggetur. Fortjent Golden Globe-pris til Mary-Louise Parker for beste kvinnelige hovedrolle. Slippes på DVD i juli.

Les anmeldelse

Undeclared

Undervurdert collegeserie, som til tross for gode kritikker ble lagt ned av Fox etter én sesong på grunn av lave seertall. Will Ferrell og Ben Stiller (igjen) har mindre gjesteroller.

Les anmeldelse

Curb Your Enthusiasm sesong 5

Denne kommer nok til Norge etter hvert, men fanatiske fans av denne serien kommer nok til å forhåndsbestille den fra USA likevel. Sesong 5 er den skarpeste og slemmeste så langt, og handler først og fremst om hva «Seinfeld»-skaper Larry David foretar seg for å slippe å donere en nyre til sin beste venn.

Les anmeldelserThe Larry Sanders Show

Sitcom-parodi på talkshow-sjangeren, med komikeren Garry Shandling i hovedrollen. Er av mange ansett å være den beste 90-talls komiserien ved siden av «Seinfeld».

Les anmeldelse

The Ben Stiller Show

Sketsj-show med blant andre Ben Stiller, Andy Dick og Janeane Garofalo. Noe ujevn, men Bruce Springsteen-parodien til Stiller gjør den verdt prisen.

Les anmeldelse

The Office (US)

The Office er ett av få vellykkede eksempler på britiske serier som tilpasses det amerikanske markedet. Steve Carell er en like uutholdelig sjef som Ricky Gervais, og plottene er ikke noe snillere selv om serien i USA vises på NBC.

Les anmeldelse

DYSFUNKSJONELL FAMILIE: «Arrested Development» er tatt av tv-skjermen, men lever godt på DVD.
PRISBELØNT: Mary-Louise Parker fikk Golden Globe for sin rolle i «Weeds».
KLASSIKER: Linda Cardellini i «Freaks and Geeks».
MISANTROPISK SOMMER: Larry David misliker stranda. Gjør du også det, kan en DVD med «Curb Your Enthusiasm» være verd å investere i.