VIL OVERTA: Jon Gelius skal bli NRK-korrespondent i Washington. Nå har ti søkere meldt interesse for å overta hans jobb som nyhetsredaktør i NRK.   Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL OVERTA: Jon Gelius skal bli NRK-korrespondent i Washington. Nå har ti søkere meldt interesse for å overta hans jobb som nyhetsredaktør i NRK. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Ti vil overta etter Jon Gelius

Fristen for å søke jobben som nyhetsredaktør i NRK gikk ut ved midnatt.

|||- Vi har fått ti søkere til stillingen som nyhetsredaktør, både interne og eksterne, og det er godt kvalifiserte kandidater, forteller programdirektør for NRKs nyhets- og programdivisjon, Per Arne Kalbakk, til Dagbladet.

- Betyr det at du mener dere vil finne arvtakeren til Gelius i søkerbunken?

- Vi har godt håp om det.

- Hvem søker?

- Selve søkerlista trenger vi litt mer tid på. Det er noen som har bedt om å unntas offentlighet og det skal vi vurdere i henhold til offentlighetslovens bestemmelser, sier Kalbakk.

Han håper å ha en ansettelse klar rundt 15. april.

AasheimDet har vært spekulert i at Anne Aasheim, som nylig sluttet som sjefredaktør i Dagbladet, kan være aktuell for jobben som nyhetsredaktør i NRK.

Hun har mange års erfaring fra statskanalen, og hun hentet i sin tid Per Arne Kalbakk til jobben som leder for samfunnsavdelingen i Dagbladet. Nå tror mange at han vil hente henne tilbake til NRK.

Men når vi spør Aasheim om hun har søkt jobben, får vi ikke annet svar enn «ingen kommentar».

Oslo Redaktørforening har forøvrig nominert Anne Aasheim til prisen Årets redaktør, som skal gå til «den redaktør som har utmerket seg ved en imponerende helhetlig utøvelse av redaktørgjerningen».

ViktigDen nye nyhetsredaktøren vil få samme ansvarsområde og redaktørmyndighet som Jon Gelius har i dag.

- Vi hadde en stor omorganisering i fjor. Den har så vidt satt seg og skal evalueres nå, sier Kalbakk, som ser på dette som en veldig viktig stilling.

- Dette er den største nyhetsorganisasjonen i Norge, med nærmere 300 medarbeidere på Marienlyst, i tillegg til at det kommer nyhetsstoff fra alle distrikts- og regionkontorene. Nyhetsredaktøren må regne med et stort trøkk internt og eksternt, og det krever en faglig sterk redaktør som også er en tydelig og samlende leder.

- Er det viktig at nyhetsredaktøren er synlig utad?

- Ja, jeg synes det, og jeg synes det generelt er viktig at NRKs redaktører er synlige utad. Vi har en tradisjon for å ha litt usynlige redaktører, men vi driver en stor og mangfoldig virksomhet, og jeg synes det er en bra å ha tydelige redaktører som profilerer området sitt utad, sier Per Arne Kalbakk.

Jon Gelius fungerer fortsatt i stillingen, men så snart en ny nyhetsredaktør er på plass, starter han opp i sin nye jobb som NRK-korrespondent i Washington.