PRISBELØNT: Den danske skuespilleren Roland Møller har tidligere sonet i fengsel og har ti voldsdommer på rullebladet fra sin brokete fortid. Foto: NTB Scanpix
PRISBELØNT: Den danske skuespilleren Roland Møller har tidligere sonet i fengsel og har ti voldsdommer på rullebladet fra sin brokete fortid. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ti voldsdommer gjorde Oscar-turen vanskelig for den danske skuespilleren

Roland Møller var på vei til Oscar-showet da han ble tatt til side på flyplassen i Los Angeles.

(Dagbladet): Den dansktyske filmen «Under sanden» er Oscar-nominert i kategorien «Beste utelandske film», og skuespiller Roland Møller har hovedrollen.

Møller var fredag på vei til Los Angeles for å gjeste Oscar-utdelingen som går av stabelen natt til mandag norsk tid, men alt gikk ikke helt som planlagt for den prisbelønte dansken, skriver DR.

Flere dommer

- Det skjedde nesten som forventet. Da de sjekket visumet mitt ble jeg tatt til side, og jeg endte i avhør i flere timer. Jeg ble kryssforhørt om blant annet hva jeg jobber med og hvem jeg er, forteller Møller til DR.

Sist gang 44-åringen slapp ut av fengsel var han 30 år, men Møller har lagt det kriminelle livet på hylla. Han har imidlertid fortsatt hele ti voldsdommer på rullebladet, og har sonet over fire år i fengsel til sammen, skriver DR.

Fortida har han fortalt åpent om tidligere, og hans voldshistorikk gjorde innreisen ved Los Angeles International Airport alt annet enn lett. Til tross for at han er godt kjent hjemme i Danmark.

- Ble ikke trodd

At Møller «skulle på Oscar-utdelinga» var ikke noe vakta sperret opp øynene over, ifølge skuespilleren.

- Jeg sa jeg skulle på utdelinga, men det trodde han ikke på, forteller en lattermild Møller til DR.

Til slutt var det Google som ble redningen for skuespilleren. Historien ble bekreftet, og vakta skal også ha funnet ut at Møller kjenner superstjerna Charlize Theron, da de to spiller mot hverandre i en kommende film.

- At jeg sitter her på hotellrommet, er Charlize sin fortjeneste, sier Møller som til slutt fikk forlate flyplassområdet, og satte kursen mot Hollywood.

Fikk pris

Roland Møller fikk i fjor den prestisjetunge Bodil-statuetten i kategorien «Beste mannlige skuespiller» for sin innsats i krigsfilmen «Under sanden». Filmen er regissert av dansken Martin Zandvliet.

«Roland Møllers bryske sersjant, Carl Rasmussen er både en voldsom og øm prestasjon. Mye av dramaet - i en intenst dramatisk film - hviler på Roland Møllers skuldre. Der ligger det godt», skriver Bodil-juryen i begrunnelsen.

Under Oscar-showet konkurrerer «Under sanden» med svenske «En mann ved navn Ove», «The Salesman» fra Iran og «Min pappa Toni Erdmann» fra Tyskland.