Tiårets viktigste film

Med «Schpaaa» har spillefilmdebutanten Erik Poppe laget 90-åras viktigste norske film. Poppe røsker tak i oss så vi aldri skal glemme. Så gjør det ikke noe at i tillegg til å være viktig, er «Schpaaa» også en ganske vellaget film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tidlig i tiåret pirket Eva Isaksen forsiktig borti samme tema i «Døden på Oslo S». Nesten ti år seinere er guttebokromantikken fjern fortid.

Det som ble antydet i «Døden på Oslo S» om at det er ungene som lider av voksensamfunnets feighet, treffer oss i «Schpaaa» som en voldsom knyttneve langt nede i mageregionen.

De fem guttene i de sentrale rollene i denne filmen er barn. De lever i en utflytende verden av pengejag, fjerne og maktesløse foreldre, dop og vold. Og ingen av dem er gamle nok til å stilles strafferettslig til ansvar for sine handlinger.

Det utnytter de voksne aktørene i denne gatas krig. Absurd nok er det slik at mens vi på nyhetssendingene følger forberedelsene til krig mot Jugoslavia, der også norske flygere skal delta, er det blant annet jugoslaviske gangstere i Norge som sender våre barn ut i en krig i våre gater.

Men det har ikke noe med nasjonaliteter og raser å gjøre. I gatene er alle barn hjemløse, og alle voksne gangstere er groteske forbilder for hjemløse barn.

Ikke «Gategutter»

Erik Poppe, tidligere pressefotograf, lot seg inspirere av Arne Skouens legendariske «Gategutter»-film fra femtitallet da han fikk ideen til denne filmen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer