Tiåret sett nordfra

Nord-Norge har gått fra å være fortidas til framtidas landsdel.

TRENDEN SNUDDE: I løpet av 80-tallet mistet vi 10 000 innbyggere. Det var opphavet til en klam myte om en landsdel som «lekker» Nå har det snudd. Foto fra Henningsvær i Lofoten: Gorm Kallestad/Scanpix
TRENDEN SNUDDE: I løpet av 80-tallet mistet vi 10 000 innbyggere. Det var opphavet til en klam myte om en landsdel som «lekker» Nå har det snudd. Foto fra Henningsvær i Lofoten: Gorm Kallestad/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Høsten 2001 bestemte jeg meg for å bruke fritida mi på andre ting enn politikk. Beslutninga blei tatt etter et møte i Finnmark Arbeiderparti av det mindre konstruktive slaget. Det sørgelige valgresultatet ble analysert, og mine partifeller i Finnmark mente det stort sett var alle andre sin skyld. Jeg gikk på talerstolen og sa at hvis vi bare skulle sutre og fordele skyld, kom ingen til å stemme på oss igjen. Et utsagn som genererte motinnlegg av typen «seks måneder som politisk rådgiver i Oslo var nok til å ødelegge ho Helga». På middagen om kvelden satt jeg ved et bord i hjørnet. De eneste som ville snakke med meg var min trofaste venninne Linda og to ferske partimedlemmer som ikke visste bedre.

I begynnelsen av mars var Finnmark Arbeiderparti på nytt samlet. Friske diskusjoner og konfliktsaker også denne gangen, men denne gangen preget av humør, fellesskap og ambisjoner på vegne av framtida. Hva har skjedd med meg og folkene mine i mellomtida? Gode valgresultater og målinger hjelper helt klart på stemningen, men det handler om mer. For nedoverpiler og krisepakker er byttet ut med oppoverpiler og vekst. I løpet av det Dagblad-debatterte 00-tallet har Nord-Norge gått fra å være fortidas til framtidas landsdel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer