KOMMENTARER

Kina

Tibets eksilleder advarer mot Kinas «nye æra»

Liu Xiaobo-saken var en lakmustest. Norge besto den ikke.

TIBETS TO LEDERE: Lobsang Sangay (t.h.) er statsminister i eksil og Tibets politiske leder, mens Dalai Lama fortsatt er Tibets åndelige leder. Foto: AP / NTB Scanpix
TIBETS TO LEDERE: Lobsang Sangay (t.h.) er statsminister i eksil og Tibets politiske leder, mens Dalai Lama fortsatt er Tibets åndelige leder. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Lobsang Sangay er tibetansk statsminister i eksil. I tillegg er han forsker ved anerkjente Harvard Law School. Han er ikke nådig i sin kritikk av Solberg-regjeringens forlik med Kina etter Liu Xiaobo-saken. At statsminister Erna Solberg (H) valgte å se en annen vei mens den fengslede nobelprisvinneren lå for døden i sommer, tolker han som et farlig signal om Kinas stadig mer dominerende rolle i verden.

Tibet-spørsmålet er en tilsvarende lakmustest som slår feil ut for stadig flere vestlige nasjoner. Handel med Kina er førsteprioritet. Mangel på demokrati, menneskerettigheter og lov og rett er ikke lenger på agendaen når vestlige politikere møter Kinas ledere. Kritikken forstummer til fordel for økonomiske spørsmål.

Hvordan skal liberale demokratier forholde seg til Kina i dag? Spørsmålet var tema for et Civita-møte, der Lobsang Sangay deltok sammen med professor Stein Ringen fra King’s College i London og generalsekretær John Peder Egenæs fra Amnesty International Norge. Optimismen omkring Kinas økende innflytelse er i denne forsamlingen temmelig laber.

På rangeringen til Freedom House Index er Tibet det minst frie stedet i verden, bare slått av Syria. For medier er det vanskeligere å få tilgang til Tibet enn til Nord-Korea. 150 tibetanere har begått selvmord ved å sette fyr på seg selv de siste åra. Saken flyttes stadig lenger ned på verdensopinionens saksliste. Tibets åndelige leder Dalai Lama må nå gå kjøkkenveien i alle samfunn som vil holde seg inne med Kina.

Tibets politiske leder, Lobsang Sangay, spår at situasjonen forverres etter at Xi Jinpings «nye æra» er vedtatt på Kommunistpartiets 19. kongress. Kinas politikk handler nå om å eksportere «sosialisme med kinesiske særtrekk» til mottakelige handelspartnere. Når et rikt land som Norge, som ikke trenger økonomisk partnerskap med Kina, bøyer seg for Kinas ideologiske krav, er det fare på ferde, mener eksil-statsministeren.

Han peker på at verdens tendens til å «glemme» Tibet-saken er nokså uforståelig, sett i miljø- og klimasammenheng. Tibet kalles den tredje pol, fordi stedet er Asias vanntårn. 10 elver har sitt utspring i Tibet; 1,4 milliarder mennesker er avhengige av vann derfra. Tibetplatået er ekstremt sårbart. Hvis permafrosten tiner, frigjøres millioner av tonn med karbondioksid og metangass. Av de 46000 isbreene som fortsatt finnes i Himalaya-området, regner man med at to tredeler vil ha smeltet bort innen 2100. Asias kommende miljøkrise har sitt episenter i Tibet.

Verden må fortsatt handle med Kina, men løsningen på problemene er ikke å tie høflig i møter med lederne, mener Lobsang Sangay. Det slår utelukkende tilbake på de lydige partnerne.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer