Tid for å legge kabal

Erna Solbergs lag trenger fornyelse etter to år. Derfor kan det bli endringer i regjeringen denne høsten eller til våren.

HVEM SKAL UT? Det ligger an til endringer i statsrådkabalen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
HVEM SKAL UT? Det ligger an til endringer i statsrådkabalen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.Vis mer
Kommentar

«Etter kommunevalget». Det har vært svaret fra kilder i regjeringspartiene på spørsmål om når det først kan bli i aktuelt å gjøre endringer i regjeringen. Nå er vi der. Høyre har mistet storbyene til Ap. Frp er nærmest utradert som ordførerparti i distriktene, mens Senterpartiet seiler opp. KrF og Venstre vinner ingenting på å være støttepartier.

Erna Solbergs mann, Sindre Finnes, har rett. Det blir diskusjon om regjeringsdeltakelsen i Frp. Flere av de mer høylytte i partiet ville trekke Frp ut av regjering da Syria-vedtaket kom. Valgresultatet får flere til å ytre seg i den retning. Ledelsen utpeker Carl I. Hagen som syndebukk. Det er nok rett, men også smart, fordi det letter presset på ledelsen. Dersom Venstre og KrF krever flere kvoteflyktninger i budsjettforhandlingene, kan uroen øke. Asyl- og innvandringspolitikk er ingen dårlig sak for Frp å gå av på. Landsstyremøtet i slutten av oktober kan bli spennende.

Men Siv Jensen holder trolig stand.

Statsministerens drøm har hele tida vært en flertallsregjering med alle de fire borgerlige partiene. Høyre vil nå øke trykket på KrF og Venstre om å velge side. Men med dette valgresultatet synes drømmen fjernere enn noen gang. KrF gjør alvor av flørten med Ap flere steder. I Bergen vil selv Venstre skifte side. Motstanden mot Frp er sterk i sentrumspartiene. Valgkamp og samarbeid skal evalueres også her.

Selv om regjeringen og samarbeidet fortsetter som før, kan det bli endringer blant de som styrer landet. Kilder i partiene forventer statsrådskifter, enten i høst eller til våren. For perioden er halvgått. Mye har endret seg. Laget må fornyes og forsterkes mot 2017. To hensyn framheves som særlig viktige: Personkabalen må være framtidsrettet og ha en høy kvinneandel.

Kommunalminister Jan Tore Sanner og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen skal trolig ingen steder. De gjør det bra der de er. Andre sitter løsere i stolen. Navnene har svirret i lufta en stund. Fiskeriminister Elisabeth Aspaker skal være på vei ut. I så fall kan Høyres Frank Bakke Jensen fra Finnmark komme inn. EU-minister Vidar Helgesen og kulturminister Thorhild Widvey blir sett på som svake kort og kan ryke. De kan også bli flyttet på. Widvey har fått mye kritikk, men har lang statsrådserfaring og kan brukes flere steder.

Det at justisminister Anders Anundsen fortsatt sitter etter alle skandalene, er et under. Statsministeren har vært overraskende tålmodig. Forklaringen er at han har fått gjennom en god del Frp-politikk innimellom tabbene, og derfor er vanskelig å vrake. Merittene har han oppsummert i en egen skrytevideo. Det er uklart hvilken skjebne Anundsen får, om han rokeres, går tilbake til Stortinget eller blir.

Flere kilder peker på Sylvi Listhaug som mulig arvtaker etter Anundsen. Hun har gjort det hun kan som landbruksminister. Frp henter ikke mange velgere her. Listhaug kan imidlertid få konkurranse av jurist og næringsminister Monica Mæland. Hvis Listhaug flyttes, kan Høyres Gunnar Gundersen fra næringskomiteen være aktuell som ny landbruksminister. Det kan også arbeidsminister Robert Eriksson være. Høyre har signalisert at de ønsker kontroll over arbeidsdepartementet selv. Det kan bli et viktigere departement framover.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen omtales som Høyres framtid. De kan derfor bli gitt nye utfordringer. Høyre ønsker nok å beholde kunnskapsdepartementet, men Dagbladets kilder mener at Isaksen kan være aktuell som arbeidsminister. Om Søreide trekkes det fram at hun blir lagt merke til internasjonalt. Ifølge VG kan hun komme til å avløse Børge Brende som utenriksminister. Brende kan overta den utskjelte Tine Sundtofts posisjon som klimaminister. Det er en jobb han har hatt før.

Helse er et kjerneområde for Høyre. Det er rolig rundt helseminister Bent Høie. Men når han har lagt fram sykehusplanen i oktober, kan han flyttes ved behov. Han vurderes som en mulig ny arbeidsminister eller næringsminister. Likestillingsminister Solveig Horne kan være aktuell som ny kulturminister. Det kan Oslo-ordfører Fabian Stang også være, ifølge Dagens Næringsliv.

Et annet statsrådsemne fra Stortinget er Kristin Vinje. Med sin solide bakgrunn kan hun fungere i flere departementer. Frp og Høyre har fått frigitt flere profiler i Kommune-Norge etter valget. Siv Jensens favoritt, Os-ordfører Terje Søviknes, nevnes av flere. Frp har få kvinner å ta av, men Bergens eks-finansbyråd Liv Røsseland kan være en kandidat til regjeringsapparatet.

Men bare statsministeren vet hva som skjer og når det skjer. Og hun kommer ikke til å bekrefte noe før endringene er et faktum.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.