Tid for en ny politikk

Finanskrisen i Asia er blitt global. Den mye omtalte globaliseringen av internasjonal økonomi «slår tilbake på seg selv». Det overraskende er ikke at en slik utvikling kommer, men at ikke flere har innsett det på et tidligere tidspunkt. I dag peker «alle» på problemene. Dermed er det tid for politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Verden trenger et finanssystem som formidler nødvendig finansering av produksjon og handel over nasjonale og regionale grenser. I en tid der eksportinntektene stagnerer og u-hjelpen går ned, gjelder dette særlig utviklingsland. Derfor inviterer regjeringen i juli 1999 til internasjonal konferanse i Oslo for å drøfte tiltak som kan bøte på de uheldige sider ved globaliseringen.

Det gjelder ikke minst finansboblen, flokkmentaliteten og den kroniske ustabilitet i finanssystemet.

Da etterkrigstidens system med faste valutakurser sprakk i begynnelsen av 1970-årene, var dagshandelen i valuta mellom 10 og 20 milliarder dollar. I 1995 lå gjennomsnittet på 1260 milliarder. Det var 70 ganger det som trengtes for å finansiere dagshandelen i varer og tjenester, eller mer enn tusen ganger den kapitalen som gikk utenlands til langsiktige investeringer samme år. Ja, én dags omsetning tilsvarer verdens offisielle beholdning av gull- og valutareserver, det antatte ankerfestet for stabiliteten i systemet.

Nesten 50 prosent av hele denne enorme mengden kapitalflyt var i 1995 plassert for to dager eller mindre. Fornuftig for den enkelte, for eksempel pensjonsfond som handler for småsparere eller pensjonister hjemme. Men når mange aktører skal ha realisert sine mål om økt fortjeneste på svært kort sikt, flokker de seg gjerne om noen få økonomier, for så å rømme i flokk i løpet av noen timer. Ettersom disse investorene har en tendens til å være overentusiastiske når det ser bra ut og ultrapessimistiske når det ryktes at det vil gå dårlig, blir resultatet kollektiv ufornuft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer