<strong>RUSAVHENGIGHET ER EN SYKDOM:</strong> Det er på tide å tette et av de store hullene i velferdsstaten, skriver Tord Hustveit. Foto: Unge Venstre
RUSAVHENGIGHET ER EN SYKDOM: Det er på tide å tette et av de store hullene i velferdsstaten, skriver Tord Hustveit. Foto: Unge Venstre Vis mer

DEBATT

Rus:

Tid for en ny ruspolitikk

Nå er tiden inne for store endringer i ruspolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvert år dør det rundt 260 personer av overdose i Norge. Det gjør at vi er i Europatoppen i overdosedødsfall. I dag er tunge rusavhengige en av de gruppene som faller gjennom i en ellers sterk velferdsstat. Det er på tide med store endringer i ruspolitikken.

For det første må vi slutte å straffe rusbrukere. Rusavhengighet er en sykdom og må møtes med sosial- og helsefaglige virkemidler fremfor straff. Norsk narkotikalovgivning må endres slik at det å bruke rusmidler ikke er en straffbar handling. Alle som sliter med en rusavhengighet, må få tilbud om riktig hjelp umiddelbart.

For det andre må dagens sprøyteromslov endres til en brukerromslov, der andre inntaksmåter enn injisering og andre stoff enn heroin blir tillatt etter modell fra brukerrom i resten av Europa. Sjansen for overdose er mindre ved røyking av heroin og det er derfor et paradoks at det ikke er mulig å røyke heroin på sprøyterommene.

For det tredje må vi åpne for heroinassistert behandling. Det er ikke alle som har full effekt av legemiddelassistert rehabilitering og det er viktig å gi de et alternativ.

For det fjerde må vi fortsette å bygge opp behandlingstilbudet for rusavhengige. Både få på plass raskere behandling for de som ønsker avrusning og ettervern for de som er ferdig med behandling. Tiden etter behandling er faren for overdosen høy og det er viktig å sikre at de som er ferdig i behandling får tett oppfølging.

Det er behov for store endringer i norsk ruspolitikk og nå er det flertall for å tenke nytt. Nå må det nye stortinget følge opp det de har lovet og i tett dialog med brukerne og brukerorganisasjonene få på plass en ny ruspolitikk. Det er på tide å tette et av de store hullene i velferdsstaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer