Tid for et nytt kapittel?

BØKER: Mer rettferdige konkurranseregler i bokbransjen har allerede gitt resultater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med økt frihet for alle som utgir og selger bøker, følger det et også et større ansvar for å gjøre jobben som kulturformidlere skikkelig. Derfor er det bare bra at mange nå følger bokbransjen med oppmerksomme blikk. Men pass på perspektivet: Den som bare ser bakover og sammenligner med det som har vært, vender samtidig ryggen til nye muligheter som nå åpner seg for rik og lik tilgang til litteratur på norsk.Den nye bokavtalen ga bokhandlerne en etterlengtet rett til å selge nye bøker til samme pris som bokklubbene. Fra 1. mai har det vært slutt på den umulige situasjonen at vi, som forventes å formidle hele bredden av litteraturen, var avtalebundet til å selge en rekke av de mest populære bøkene til en vesentlig høyere pris enn våre konkurrenter. Mer rettferdige konkurranseregler har allerede gitt resultater. Siden 1. mai har innkjøpet av norsk og oversatt skjønnlitteratur til norsk bokhandel økt med 39 prosent. Absolutt noe å glede seg over, syns vi på bokhandlersiden.

MEN BOKBRANSJEN ville naturligvis ikke lenger vært seg selv, hvis det ikke samtidig var god tilgang på dystre kritikere som mer enn antyder at et sterkt økende boksalg i bokhandlene må være tegn på at noe er grunnleggende galt.Så de gir inntrykk av at vi nå stort sett er opptatt av å selge enda flere av bøkene som selger godt fra før av. Og at bøkene som ikke har potensial til å bli bestselgere er flyttet bak i butikken. Dette er ikke riktig: Tall fra de store bokhandlerkjedene viser at salgsøkningen nå i høst også gjelder bredden av litteratur på norsk.Den typiske bokhandelen lever av å selge bredden. Selger en slik bokhandel 200 bøker på en vanlig dag, er gjerne 180 av dem forskjellige titler.Det er sikkert slik at like gode priser fører til at noen flere kjøper en bok idet de kommer over den i bokhandelen, heller enn å vente på å få den tilsendt fra en bokklubb. Men det er uten hold i virkeligheten når enkelte peker på bokhandlernes nye rabattmuligheter som forklaring på bokklubbenes problemer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer