DEBATT

Pandemi-ekspert om coronaviruset:

Tid for fakta, ikke frykt

Det er tid for fakta, ikke frykt; for vitenskap, ikke rykter. Og for nøkterne tiltak, ikke nytteløs handlekraft.

EPIDEMI: Om mange land innfører innreiseforbud, vil det internasjonale samfunnet gå i stå. Det kan ha verre konsekvenser enn epidemien selv. Det er også fare at noen land vil skjule sine epidemier for å unngå slike forbud, skriver innsenderen. Bilde fra en skole ved Frankfurt internasjonale flyplass, der sengene sto klare 31. januar. Foto: Boris Roessler / AP / NTB Scanpix
EPIDEMI: Om mange land innfører innreiseforbud, vil det internasjonale samfunnet gå i stå. Det kan ha verre konsekvenser enn epidemien selv. Det er også fare at noen land vil skjule sine epidemier for å unngå slike forbud, skriver innsenderen. Bilde fra en skole ved Frankfurt internasjonale flyplass, der sengene sto klare 31. januar. Foto: Boris Roessler / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Etter mitt skjønn er det ikke flere enn to muligheter: enten må de friske rømme eller den syke må settes utenfor samfunnet; må isoleres.» Men denne uttalelsen fra 1885 pekte Gerhard Armauer Hansen, leprabasillens oppdager, på hovedutfordringen i smittevernet: interessekonflikten mellom de smittede og de usmittede, mellom individ og samfunn.

De fleste land har forsøkt å regulere denne konflikten gjennom en smittevernlov. Vår lov kom i stand hundre år seinere, etter at hiv var oppdaget som årsak til aids. Nå søkte folk beskyttelse mot smitte fra stoffmisbrukere og homoseksuelle, mens disse protesterte mot tiltak som kunne true deres rettigheter.

Sosialkomiteen pekte på de smittedes «klare ansvar å ta slike forholdsregler at andre mennesker ikke utsettes for smitte», men lovte til gjengjeld at «samfunnet ikke iverksetter former for sanksjoner og tvangstiltak som på en uakseptabel måte avgrenser individets frihet.»

Loven, som trådte i kraft i 1995, gir myndighetene mulighet til å innføre strenge smitteverntiltak når det er nyttig, nødvendig og fornuftig, men gir samtidig rettssikkerhetsgarantier til dem som blir utsatt for slike tiltak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer