OMSTRIDT :  Rossiné er i ferd med å bli så omstridt at det er et problem i seg selvFoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OMSTRIDT : Rossiné er i ferd med å bli så omstridt at det er et problem i seg selvFoto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Tid for fornyelse

NRKs dramasjef bør gå av.

Hans Rossiné har sittet som dramasjef i NRK siden 2001. I løpet av den tiden har han hatt mange suksesser, først og fremst målt i antall seere. Det kan virke snobbete å skulle ta hensyn til kritikerne, og ikke det norske folk som har benket seg ned for å se på serier som «Berlinerpoplene», «Himmelblå» og i disse dager - «Hjem». Men med den retningen tv-dramaet har tatt internasjonalt, har det i flere år nå kommet stadig sterkere rop om noe mer. I USA er tv-serier blitt den arenaen som tiltrekker seg de største regi- og manus-talentene. Tv-seriene er blitt mediet for de komplekse fortellingene, som definerer tidsånden - og som favner bredt og blir referansepunkter i kulturen.

Det er urettferdig å sammenlikne oss med amerikanerne, de har tross alt et usammenliknbart mye større utvalg av talenter og helt andre økonomiske rammebetingelser. Hadde det ikke vært for at danskene har klart mye av det samme, ville vi kanskje ikke krevd så mye av oss selv her hjemme heller. De har på toppen av det hele klart å forene kunstnerisk kvalitet med masseappell, og gjort serier som «Broen», «Forbrytelsen» og «Borgen» til massive suksesser på alle måter. Kritikken mot NRK Drama er ikke at de ikke har klart å kopiere denne suksessen, men at det kan se ut til at de nesten ikke har forsøkt. Det virker som NRK Drama sitter fast i en annen tid, og ikke helt har skjønt hva som har skjedd med tv-dramaet de siste ti årene.

Hans Rossiné har ikke vært noen direkte dårlig dramasjef, og hans nye plan om å gjøre tv-seriene mer forfatterstyrte - etter mal fra for eksempel Danmark, er ingen dum idé. Det spørs bare om han er den rette mannen til å gjennomføre planene - og til å føre NRK Drama inn i en ny tid. Kritikken fra regihold, fra journalister som følger feltet - og nå sist fra skuespillere som Anders Baasmo Christiansen, som hadde en nådeløs kronikk på trykk i Dagbladet lørdag, begynner å bli oppsiktsvekkende kraftig. De karakteriserer NRK Drama som et umulig sted å lage godt tv, både på grunn av hele organiseringen og begrensningene som ligger i de NRK-ansattes rettigheter.

Jeg deler riktignok ikke Baasmo Christiansens oppfatning om at faste ansettelser i seg selv er et problem, til og med ansatte kan være inspirerte mennesker. Hovedpoenget er at alle sammen peker på et system som ikke fungerer. Hans Rossiné har vært sjef for dette systemet i over ti år. Hvis han ikke har klart å få orden på det fram til nå, og hvis han ikke har klart å gjøre NRK Drama til et sted for inspirerte prosjekter - da er det liten grunn til å tro at de neste ti årene vil bli noe annerledes. Det er selvsagt ikke så farlig om slike som jeg går rundt og tviler på dette - langt mer alvorlig er det at så mange sentrale mennesker i film- og tv-bransjen nå offentlig går ut med kritikken. Rossiné er i ferd med å bli så omstridt at det er et problem i seg selv.

Tida bør nå være inne for å la nye krefter slippe til. Det myldrer av talenter, og satsningen på film og tv har stått øverst på den politiske agendaen i årevis. NRK Drama bør ansette en ny sjef, og det bør skje i en åremålsstilling - lik de fleste toppstillinger i kulturlivet. Det er for drøyt å si at Hans Rossiné skygger for sola, men han bør definitivt flytte på seg så vi kan se hva annet vi kan få til.