Tid for forsoning?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En moden person kan kjennetegnes av en viss form for følelsesmessig integrasjon. Det samme kan en vel si om en kultur, endog en nasjon. Når Knut Hamsun, etter så mange år, fortsatt vekker sterke følelser tyder det på en lite vellykket bearbeiding.

En kan undre seg over intensiteten i argumentene mot en Knut Hamsuns plass i Oslo. Er det Hamsuns manglende anger som har holdt dette raseriet varmt i over 60 år? Det er vel vanskeligere å tilgi noen som ikke selv ber om tilgivelse? Eller har folk så vanskelig med å tro at Knut Hamsun kunne finne på noe slikt, at sjokket ennå ikke har gitt seg? En tredje mulighet er at det ikke bare handler om Knut Hamsuns handlinger under krigen, men også om norsk identitet, etterkrigs- og samtidshistorie.

En (indre) splittelse er en av mange løsningsforsøk en kan ty til når en blir stilt ovenfor noe som vanskelig lar seg følelsesmessig integrere. Det en forsøker å unngå er et følelsesmessig ubehag, som ofte er knyttet til skyldfølelse, skam, eget ansvar og egen delaktighet. Splittelse kan oppstå når noe blir så (moralsk) ubehagelig at det truer vårt selvbilde eller likevekt, slik at det må deles opp i deler som ikke har noe med hverandre å gjøre. En splittelse representerer altså en indre løsning på et ytre (eller indre) problem eller dilemma. En slik løsning kan være besnærende nok, for å unngå ubehaget, men prisen er høy. Problemer blir ikke løst, bare utsatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer