Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Innvandringspolitikk:

Tid for handling, ikke tom retorikk

Ambisjonene om en ny nordisk sosialdemokratisk innvandringspolitikk var dessverre ingenting annet enn populistisk spillfekteri fra Arbeiderpartiets side.

BØR SI UNNSKYLD: Arbeiderpartiet bør gi en unnskyldning til alle de unge gutter og jenter som har levd under sterk sosial kontroll, uten at partiet har brydd seg nok til å ta et oppgjør med egen snillistisk og naiv politikk, skriver Frps Per-Willy Amundsen sammen med partikollegaene Jon Helgheim og Christian Tybring-Gjedde.
Foto: Nina Hansen
BØR SI UNNSKYLD: Arbeiderpartiet bør gi en unnskyldning til alle de unge gutter og jenter som har levd under sterk sosial kontroll, uten at partiet har brydd seg nok til å ta et oppgjør med egen snillistisk og naiv politikk, skriver Frps Per-Willy Amundsen sammen med partikollegaene Jon Helgheim og Christian Tybring-Gjedde. Foto: Nina Hansen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nylig la Arbeiderpartiets søsterparti i Danmark frem en handlingsplan med mål om å revolusjonere Danmarks politikk på innvandringsfeltet.

De danske sosialdemokratene ønsker å sette et tak på antall flyktninger og familiegjenforente, samt en total omlegging av asylinstituttet.

Jon Helgheim Foto: Stortinget
Jon Helgheim Foto: Stortinget Vis mer

Fremskrittspartiet har lenge kjempet for tilsvarende endringer i norsk asyl- og innvandringspolitikk, og vi har ved en rekke anledninger fremmet forslag i Stortinget med fokus på en ny, bærekraftig politikk.

Vårt mål har vært å få ikke-vestlige innvandrere til å bli en del av storsamfunnet og hindre segregering og utvikling av parallellsamfunn. Vi har stått oppreist i vårt forsvar av universelle frihetsverdier som ytringsfrihet, likeverd, likestilling, personlig frihet, demokrati og religiøs frihet og vi har fremhevet at patriarkalske «æreskulturer» ikke har noen plass i vårt sekulære samfunn.

Christian Tybring-GjeddeFoto: Stortinget
Christian Tybring-GjeddeFoto: Stortinget Vis mer

Utfordringene har i særlig grad vært knyttet til islam og innvandring fra muslimske land. For å sikre en slik utvikling har vi kjempet for en bærekraftig innvandringspolitikk. Ikke for å ekskludere, men for å inkludere.

Arbeiderpartiet opptrer nå som om de nylig har blitt klar over problemene med religiøs tvang og sosial kontroll. Dette har imidlertid vært kjent siden tidlig 90-tall, men Ap har bevisst ignorert dette. Ap bør gi en unnskyldning til alle de unge gutter og jenter som har levd under sterk sosial kontroll, uten at partiet har brydd seg nok til å ta et oppgjør med egen snillistisk og naiv politikk.

Arbeiderpartiet har i alle år stemt imot innstrammende forslag fra Frp. Partiets talspersoner har sågar karakterisert våre forslag som fremmedfiendtlige og gjerne også stemplet våre politikere som forutinntatte med et tvilsomt menneskesyn. Nedrige karakteristikker har sittet løst og fordømmelsene fra et samlet mediekorps har vært normen.

Tiden har vist at Frp har fått rett i sine bekymringer knyttet til den ikke-vestlige innvandringen, og vi opplever i dag at stadig flere europeiske land strammer inn sin innvandringspolitikk. Deler av Arbeiderpartiet har nå tilsynelatende innsett dette.

Tiltakene som partiet har fremmet er derimot svært beskjedne og tar ikke tak i utfordringene partiet selv beskriver. Men vær trygg, Frp vil gå nøye igjennom forslagene og vi vil stemme for ethvert forslag som vi mener kan dempe tilstrømningen og bedre integreringen.

Danskene har innsett at integrering er krevende, og partiets nye politikk vil forhåpentlig føre dansk innvandring og integrering på rett vei. Ved lanseringen av Arbeiderpartiets forslag på integreringsfeltet uttalte Støre at Ap ville ha en ny innvandringspolitikk på sosialdemokratisk vis.

Med Aps tidligere innvandringspolitikk friskt i minne, var nok dette en uttalelse som skuffet mange. Håpet steg imidlertid da de danske sosialdemokratene nylig la frem en grundig gjennomarbeidet plan med ambisiøse og konkrete tiltak.

Tiltakene hadde imidlertid ingen smitteeffekt. Aps leder avfeiet forslagene og pekte på mulige menneskerettighetsbrudd. Ambisjonene om en ny nordisk sosialdemokratisk innvandringspolitikk var dessverre ingenting annet enn populistisk spillfekteri fra Arbeiderpartiets side.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!