Tid for jernvilje

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hadde en skipsreder eid Bjørvika, ville kanskje noe ha skjedd der. Men det er Havnevesenet som disponerer havnearealene og sjøsiden i Oslo, og Havnevesenet er en stat i staten. Havnevesenet disponerer ennå, dessverre, altfor mye.

  • Slik formulerte en representant fra Plan- og bygningsetaten seg i debatten om Oslos sjøside som Norsk Form inviterte til i går kveld.
  • - Det er nå beslutningen må tas om Oslo skal bli en fjordby eller en havneby, sa Stein Kolstø, som presenterte Plan- og bygningsetatens byplan.

Er det noe av forklaringen på at visjonene for Oslo som fjordby forblir visjoner? Eller er det manglende politisk vilje? Kveler Arbeiderparti-leder Britt Hildeng det videre arbeid når hun vil legge lokk på havnedebatten? Når hun uttaler at vi ikke trenger noen diskusjon om hva havna skal brukes til om 20 år? Etter at Plan- og bygningsetaten er kommet med et solid byplangrep gjennom en omfattende utredning om Oslo som fjordby eller havneby.

- Er politikere medspillere eller motstandere? spurte den svenske arkitekten Pietro Raffone, som har bidratt til den spennende utviklingen av sjøsiden i Göteborg, der seilbåter nå duver i sjøen rett ut for boligblokker, ment for gjennomsnittsborgeren og ikke for rikfolket. Der man gikk ut ifra teorien om at samtlige besøkende i byen skulle få kontakt med sjøen. Der man tok i bruk nedlagte verftsbygninger, lot kunstnere utsmykke påler i havna, der medborgerne hadde tålmodighet, fordi de så at noe skjedde, at ideer ble realisert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer