Tid for klimaoptimisme?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KLIMA: Etter de siste måneders pessimistiske oppslag om klimaendringer sitter Ola og Kari Nordmann igjen med bilder av druknende isbjørner brent permanent inn på netthinnen. Stoltenberg reiste til Bali under sterk kritikk for ensidig fokus på kvotehandel og manglende vilje til å gjennomføre tiltak på hjemmebane. Kritikken er betimelig; kvotehandel monner lite fordi ambisjonsnivået er sjokkerende lavt og fordi for få land er med. Supplerende tiltak på hjemmebane fremstår imidlertid som ubehagelige, fordi deler av miljøbevegelsen feilaktig fremstiller det som om det påligger Ola og Kari å ta hovedansvaret gjennom forbruksreduksjon og parkering av bilen.

Er det virkelig så ille? Må våre barn skru av strømmen og flytte inn i jordgammer? Svaret er heldigvis nei. Ola og Kari må tenke gjennom sitt forbruk, men hovedansvaret ligger hos regjeringen som må sørge for at fornybare energikilder erstatter sterkt forurensende kull, olje og gass slik at vi kan opprettholde vår levestandard. Regjeringen har rett i at klimakutt må tas på en kostnadseffektiv måte, men kostnadseffektivitet innebærer også at Norge tar ansvar for å utnytte sine enorme vindkraftressurser. Selv før vi tar mulighetene for offshore vindkraft med i betraktning er vindkraftpotensialet i følge NVE minst 15 TWh, tilsvarende strøm og varme til 750 000 norske husstander.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer