Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tid for klimaoptimisme?

KLIMA: Etter de siste måneders pessimistiske oppslag om klimaendringer sitter Ola og Kari Nordmann igjen med bilder av druknende isbjørner brent permanent inn på netthinnen. Stoltenberg reiste til Bali under sterk kritikk for ensidig fokus på kvotehandel og manglende vilje til å gjennomføre tiltak på hjemmebane. Kritikken er betimelig; kvotehandel monner lite fordi ambisjonsnivået er sjokkerende lavt og fordi for få land er med. Supplerende tiltak på hjemmebane fremstår imidlertid som ubehagelige, fordi deler av miljøbevegelsen feilaktig fremstiller det som om det påligger Ola og Kari å ta hovedansvaret gjennom forbruksreduksjon og parkering av bilen.

Er det virkelig så ille? Må våre barn skru av strømmen og flytte inn i jordgammer? Svaret er heldigvis nei. Ola og Kari må tenke gjennom sitt forbruk, men hovedansvaret ligger hos regjeringen som må sørge for at fornybare energikilder erstatter sterkt forurensende kull, olje og gass slik at vi kan opprettholde vår levestandard. Regjeringen har rett i at klimakutt må tas på en kostnadseffektiv måte, men kostnadseffektivitet innebærer også at Norge tar ansvar for å utnytte sine enorme vindkraftressurser. Selv før vi tar mulighetene for offshore vindkraft med i betraktning er vindkraftpotensialet i følge NVE minst 15 TWh, tilsvarende strøm og varme til 750 000 norske husstander.

Når verden trenger mer ren strøm er det en skam at Europas beste vindressurser blåser forbi norskekysten stort sett uutnyttet. Vindkraft bør derfor bli et hovedsatsningsområde for regjeringen. Dessverre er Stoltenbergs prioriterte hjemmetiltak å bygge rensede gasskraftverk som har sin rette plass i andre land med dårligere vind- og vannressurser. Renset gasskraft i Norge er ikke bare dyrere enn vindkraft, det er som å starte en brann for så å prøve å slukke den igjen.

Det er ikke regjeringens ansvar å finne de beste formene for fornybar energi, men regjeringen kan med små grep sørge for at markedsmekanismer gjør det. Norsk vindkraftforening lenge argumentert for et teknologinøytralt grønt sertifikatmarked som sikrer ekstrainntekter til de billigste prosjektene innen fornybar energi. Nest etter vannkraft er vindkraft den billigste formen for fornybar energi.

Under et offensivt internasjonalt klimaregime kan Norges unike vind- og vannkraftressurser få oljen til å blekne, og gi oss arbeidsplasser og næringsutvikling innen vindkraftindustrien.

I Tyskland er vindkraftindustrien på vei forbi bilindustrien og solcelleeventyret Rec er bare begynnelsen på det som kan bli en tilsvarende utvikling innen fornybar energi i Norge. Dersom vindparken på Ytre Vikna blir realisert vil den eksempelvis gi den Verdalsbaserte vindturbinprodusenten Scanwind et betydelig løft og skape arbeidsplasser i regionen.

Norsk vindkraft kan bokstavlig talt kan blåse ut forurensende kull- og gasskraft på kontinentet. En ny rapport fra SINTEF viser at en TWh ny fornybar energi i Norge vil medføre CO2-kutt i Europa på hele 0,5 millioner tonn. EU vil i nær fremtid kontakte norske myndigheter fordi de ser at økt import av ren norsk vind- og vannkraft er nøkkelen til å nå deres ambisiøse klimamål. Økt strømhandel med kontinentet vil øke verdien av norske vind- og vannressurser enormt.

Det er positivt at regjeringen vil gjenoppta forhandlinger om grønne sertifikater med Sverige, men vi har ikke råd til å vente. Derfor er det foruroligende at regjeringen ikke legger opp til en bedre overgangsordning: De forespeilede 8 øre i tilskudd per kWh vindkraft vil ikke utløse vindkraft i Norge, de vil bare understreke inntrykket av Norge som en klimasinke uten evne til å skape industri og velstand av sine unike fornybare energiressurser.

Dersom regjeringen handler nå, vil ikke bare klimaet, men også Ola og Kari vinne på det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling