Tid for norsk

- På tide at avisene tar inn norske striper, mener faren til Pondus, Frode Øverli. Vil du ha flere norske tegneserier?

- Jeg tror det er mer interessant for norske lesere å lese om norske forhold enn om livet i amerikanske militærleire på 50-tallet, sier Øverli med dårlig skjult henvisning til Billy og Sjanten. I går kunne Dagsavisen melde at av alle landets 160 aviser er det kun et ti-tall som trykker norske tegnseriestriper. Dette til tross for at norske serier er inne i noe som kan karakteriseres som en gull-alder.

- Stripene er der, og til og med støtteordninger til avisene, så det finnes ingen unnskyldninger, sa Arild Midtun til avisa. Han tegner «Pappa & Pestus», som til daglig er å finne i Aftenposten.

Suksess

Frode Øverli er den blant de nye norske serietegnerne som har hatt størst suksess. Hans serie «Pondus» fyller i disse dager fem år og er mer pop enn noen gang. Serien går fast i 25 aviser og 10 000 leser serien på Dagbladet.no hver dag. «Pondus» kommer også ut som eget blad en gang i måneden og er nå også lansert i Sverige. I slutten av denne måneden kommer salgstallene som forteller om svenskene har sansen for innfallene og fabuleringene til Pondus, Jokke og de andre.

- Mye av skepsisen mot å ta inn norske striper har med tradisjon å gjøre. Det er sikkert mange som kvier seg for å hive vekk Billy og de andre. De er nok redd for leserstorm, sier Øverli. Han gir Dagbladet ros for sin politikk på området. I dag er tre av fem striper i avisa norske.

- Vurderer

Av de større norske avisene har verken Dagens Næringsliv, Dagsavisen eller VG norske striper på blant tegneseriene sine.

I Dagsavisen vet man ikke helt hvorfor det er sånn, da den gamle kulturredaktøren har sluttet og den nye ikke tiltrådt ennå. I Norges største avis VG har man derimot registrert at norske serier er i medvind.

- Vi har vært veldig fornøyd med de seriene vi har. Utvalget er bredt og foretatt på grunnlag av undersøkelser vi har gjort. Men jeg syns personlig at flere av de norske seriene er interessante. Vi får vurdere spørsmålet i framtida, sier redaktør Nina Gram.

Pondus kan du lese hver dag her på Dagbladet.no.

Vil du lese flere norske tegnserier om du får sjansen? Hvilken tegneserie er din favoritt? Si din mening!

NORSK PÅ NORSK: Nordmannen Frode Øverli er mannen bak tegneserien «Pondus». Han vil ha flere norske tegneserier i avisene.Foto: SCANPIX