Tid for ømhet

«Amour» er vakker og nådeløs.

FORSVINNER SAKTE: Anne (Emmanuelle Riva) blir sakte borte fra Georges (Jean-Louis Trintignant) i Michael Hanekes alderdomsskildring «Amour».
FORSVINNER SAKTE: Anne (Emmanuelle Riva) blir sakte borte fra Georges (Jean-Louis Trintignant) i Michael Hanekes alderdomsskildring «Amour». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: «Amour» er langsom. Den følger to gamle mennesker som går gjennom rommene i sin luftige pariserleilighet, frem og tilbake, så ofte at tilskueren til sist har stålkontroll på planløsningen. Men den er ikke for langsom, eller for liten. Den er akkurat slik den må være.

Den er som små vanndråper som sakte og ubønnhørlig huler ut en stein. Steinen er det lange og lykkelige ekteskapet til Anne (Emmanuelle Riva) og Georges (Jean-Louis Trintignant). Dråpen er Annes slag og påfølgende demens, som sakte fratar henne førlighet, forstand og personlighet. Mann og kone blir pleier og pasient.

Et utadvendt, kultivert ektepar blir lenket til leiligheten. Kan kjærligheten tåle noe sånt? Hva er igjen av kjærligheten når den ene parten bare er en liten rest av seg selv?

 Forfallsskildring

Regissør og manusforfatter Michael Haneke er kjent for sine opprivende utforskninger av vold, undertrykkelse og mørke drifter i filmer som «Funny Games», «Pianolærerinnen» og «Det hvite båndet».

I «Amour» kommer en mykere side av den østerrikske auteuren frem. Her viser han at han også forstår seg på genuin ømhet. Men han ville ikke vært seg selv om han ikke også hadde vært realistisk og illusjonsløs i skildringen av alderdommens forfall. Det er ikke noe verdig eller vakkert over alderdommen i «Amour»: Den er ødeleggende og utmattende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer