Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Tid for selvransakelse

- Flyene kom fysisk ut av det blå, men den forferdende terrorhandlingen kom samtidig som en kulminasjon på noe Vesten selv har igangsatt. Marianne Heske mener det er tid for selvransakelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det like stor grunn til selvransakelse med et historisk perspektiv, som aktuelle analyser av hvordan Osama bin Ladens nettverk fungerer, sier billedkunstneren.

Marianne Heske har aldri hatt sans for svart-hvitt-tenkning verken i kunst, politikk eller religion. Hun mener det bare betyr at fundamentalister av forskjellig kulør tar patent på å tale for alle.

Forenklende motpoler

- Tenker man i motpoler - slik president Bush formulerer det med sitt «enten er du med oss eller mot oss» - blir det atter en gang deg og den andre . Kontradiksjonens prinsipp rir oss som en mare og fører folk tilbake i gamle skyttergraver. For kunsten resulterer slike enkle motsetninger i et begrensende perspektiv. Det skygger for innsikt og innlevelse i andres erfaringer.

Heske mener dette blir grotesk synlig når USA-fly slipper klasebomber mot Afghanistan og deretter dumper matvarer over områder der bombene ikke har eksplodert. Der ligger det utallige udetonerte miner fra tidligere krigshandlinger.

- Mot dette kan man sette den kunstneriske tankegangen hos kollega Ludvig Eikaas, når han oppfordrer til å erstatte bomberegn med dollarsedler fra oven.

Inkluderende holdning

- Du har selv oppsøkt og samarbeidet med folk fra ikke-vestlige sivilisasjoner og er for tida i gang med et prosjekt der ditt kjente dokkehode skal lages av kinesisk porselen, med metall fra Nepal og i Zimbabwes særegne skulpturstein. Hvordan innvirker dette på ditt kunstsyn og oppfatning av verden?

- Jeg har møtt en inkluderende holdning i disse så innbyrdes ulike kulturene, i kontrast til Vestens vanlige atferd overfor andre sivilisasjoner. I kunstlivet er man omsider i ferd med å korrigere vestlig hegemonitenkning. Det er få tegn til et slikt sporskifte i den politiske og økonomiske globaliseringen.

Heske tror terrorangrepet og krigen framkaller et nytt alvor i kunsten.

- I alle fall er det pinlig etter 11. september å beskjeftige seg med lettvint dekadanse og overflatisk ironi .

Raserte tankebygg

- Katastrofebevissthet har vært sterkt til stede i din egen kunst, og jeg tenker spesielt på hvordan du har brukt raset som mangetydig metafor i bilder og installasjoner. Det temaet blir ikke mindre meningsfullt nå?

- Nei, dessverre. Men naturkatastrofen henger også sammen med tematikken i maleriene «Mountains of the Mind». Hvor mange tankekonstruksjoner har ikke fortont seg mektige som fjellformasjoner, men seinere vist seg som gjennomsiktige illusjoner og falt i grus. Vesten må innse at det ikke lenger fins noe bergsikkert tankebygg, slik middelalderens mennesker en gang trodde med sine katedraler.

Hele Norges coronakart