Tid for tid

Bodil Jönsson stilte seg noen spørsmål om tid. Resultatet ble en bok som har solgt over 200000 eksemplarer i Sverige. Nå kommer den på norsk.

«Ti tanker om tid» ble «Book of the Year» på bokmessen i Frankfurt og er blitt en bestselger i Frankrike. Boka er oversatt til en rekke språk.

Selv forklarer Bodil Jönsson suksessen med at hun ikke gir råd. Hun stiller spørsmål.

Og egentlig ville hun ikke skrive denne boka:

- Jeg ville ikke gi folk en oppskrift. Jeg tror folk kan tenke selv, og jeg vil gi dem muligheten til det. Jeg har skrevet en dels personlig og eksistensiell bok, hvor jeg nevner eksempler. Så gir jeg plass, slik at leseren selv kan assosiere og tenke. Jeg kan ikke fortelle andre hva de skal gjøre, men jeg kan formidle hva jeg ser rundt meg.

Jönsson er fysiker og professor ved Lunds tekniske høyskole. Hun har etter hvert lang erfaring i å styre sin egen tid. En gang hun kom tilbake etter en 15 minutters pause, lå det noe sånt som 270 nye mailer på maskinen.

Nye begreper

- Setter vi et slags likhetstegn mellom tid og lykke?

- Før hadde vi ytre grenser for hvor vi kunne være og hvor lenge vi kunne holde på. Årstider og det faktum at det ble mørkt, var slike grenser. Nå er det eneste som setter grensen tid. Ofte tenker vi nok: Hvordan kan vi bli lykkelige? Jo, gjennom å få bedre tid. En venn av meg som er teoretisk filosof, sa etter å ha lest boka at jeg ikke har skrevet en bok om tid, men om hva som er viktig i livet. Lykke er viktig i livet.

- Behovet for bøker av denne typen sier noe om vår tid. Tid er så mye. Hvor lenge varer den? Hva kommer før og hva kommer etter?

Jönsson skiller mellom klokketid og opplevd tid. Klokketid vet alle hva er, noe annet er det med opplevd tid. Noen ganger går en time seint, andre ganger går fem timer i en fei.

Ansatt for å tenke

En gang ga Jönsson beskjed til sentralbordet ved Lunds tekniske høyskole om at hun manglet en knapp på telefonen som sa: «Bodil Jönsson kan ikke ta telefonen - hun tenker.»

- Det finnes jo knapper for alt annet. Ute til lunsj, i møte, undervisning. Men ikke for tenkning. Det er jo utrolig. Jeg er ansatt for å tenke. Men det er altså ikke viktig.

- Har du lest mange bøker om tid selv?

- Nei! Jeg leser mye skjønnlitteratur. Jeg treffer mennesker gjennom litteratur og har nok fått mye til denne boka der. Både bevisst og ubevisst.