FILOSOFI: Nyskrevne filosofiske bøker på norsk er ikke hverdagskost. Derfor er det også et merkverdig sammentreff at begge bøkene handler om tid. Både Thomas Krogh, professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo og Truls Wyller, professor ved Filosofisk institutt ved NTNU, gir i år ut hver sin bok med titlene «Virkelighetens tid» og «Tid og Rom» på henholdsvis Scandinavian Academic Press og Universitetsforlaget. Selv om dette er fagbøker, har forfatterne uttalte ambisjoner om å skrive for flere enn sine studenter og fagfeller uten at dette skal gå på bekostning av fagligheten.
I EN TID DA norske fagfilosofers virksomhet stort sett foregår i engelskspråklige tidsskrifter, er det viktig at filosofiske resonnementer også formuleres på norsk. Bare sånn kan refleksjonene bli en del av en norsk offentlighet. Det er grunn til å berømme forleggere som utgir nyskrevet norsk filosofi. Forfatterne fortjener ikke mindre berømmelse, å utgi sånne bøker gir selvfølgelig mye mer arbeid og mindre kred i det akademiske premieringssystemet enn en artikkel i et prestisjetidsskrift ingen har hørt om. Å betrakte disse bøkene som protesthandlinger mot dette systemet, som heldigvis er under revidering, er kanskje en overdrivelse. Men det er nok ingen overdrivelse at forfatterne må ha en følelse av å ha sendt sine bøker ut i et tomt intet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger