LEDER

Tidstyver:

Tid for tillit

Dagbladet mener: Det bør blir vanskeligere for politiske myndigheter å instruere lærerstanden i metode og læringsverktøy.

Ny reform: De rødgrønne krever tillitsreform i skolen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Ny reform: De rødgrønne krever tillitsreform i skolen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Vi kan ikke måle og teste oss fram til en god skole. Det er ikke slik at omfattende kontroll og kartlegging fra myndighetene gir tilstrekkelig styringsinformasjon til å fatte gode beslutninger for hele skolens samfunnsoppdrag. Heller ikke at politikken evner å bruke informasjonen som foreligger på en sunn og korrekt måte.

Tvert imot kan test- og kontrollregimer få utilsiktede konsekvenser: Ved å vektlegge viktige, men smale, indikatorer, kan vi styre basert på informasjon som ikke dekker alt som teller, men det vi klarer å måle.

I et slikt system er det en fare for at både lærere og skoleledere tilpasser virksomheten til det som blir målt og belønnet fra politisk ledelse. Hvis det vanker straff og sanksjoner ved dårligere prøveresultater, blir det å gjøre det godt på prøvene viktigere enn hvorvidt det faktisk gir elever og lærere en merverdi eller ei.

Men alternativet er også skummelt. Dersom foreldre, skoleledere, kommuner og politiske myndigheter ikke har verktøy til å vurdere skolen og utdanningens kvalitet, er det krevende å holde noen ansvarlig for uønskede eller dårlige tilstander. Det blir også umulig å kommunisere med velgere. Hvis politikere ikke vet hvordan det går i skolen, hvordan skal de da kunne fortelle folk at det er nettopp deres politikk som fungerer?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer