Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tid inne

Varm novellesamling om tvilende, usikre hverdagsmennesker.

BOK: Endelig en forfatter som begynner å skrive noveller etter å ha gjort noe annet, og ikke det vanlige - slutter med noveller for å begynne å skrive romaner.

Arne Lygre (f. 1968) har noen års erfaring som dramatiker.

Jeg har bare sett ett av stykkene, den elleville, men alvorlige framtidsfarsen «Brått evig» på Nationaltheatret. Nå prosadebuterer Lygre med de 23 novellene «Tid inne».

Les langsomt

De sterke dialogene i novellene er tydelig skrevet av en lovende dramatiker, og ville fungere like bra på scenen som de gjør i skrift. Arne Lygre skriver realistiske dialoger; ganske flate, omtrentlige, hverdagslige, slik samtaler utspiller seg på gatehjørnet og i butikken, ikke tilgjorte og fullendte. Det gjør dem også litt slitsomme å lese, for man ser hvor slarkete og upresist det muntlige dagligspråket er. Men likevel kommuniserer det selvsagt.

Det gjør novellene også. Utenom dialogene er tekstene vâre og neddempede, knappe, strenge, sparsomme, økonomiske. De leses best langsomt.

Hver tekst er en liten verden i seg selv, men noen av dem henger likevel sammen med andre.

Noen av personene går igjen i flere av novellene, og leseren får se dem gjennom flere personers øyne.

Døv og blind

Tematisk dreier «Tid inne», slik jeg leser den, om menneskers ønske om å forholde seg til hverandre, uten helt å vite hva de vil med det, og hvorfor. Det handler om mennesker som «glipper» for hverandre, og mennesker som lurer på hvorfor de holder ut med når de først har fått hverandre: «At det er sånn det blir fremover, sånn som det er nå. At ikke noe plutselig bare kan skje. Noe helt annet. At det er den jeg er, den som jeg er sammen med deg. Den tanken, at jeg er funnet.»

Arne Lygre skriver fram mange tvetydigheter i mellommenneskelige relasjoner, og fortellerstemmen blottlegger både harsk humor og eksistensiell respekt for de underligste innfall og utfall.

Men også triste og dypt alvorlige innslag. En kvinne møter to unge, kåte menn i en togkupé, og later som om hun er døv. Utrolige samtaler utspiller seg bak hennes høyst hørende ører. En annen kvinne later som om hun er blind for å få kontakt med en mann. «Tid inne» er en rørende og berørende samling av særegne noveller.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media