Tida er inne for å stille store spørsmål

Når har egentlig Gud bursdag?

BABELS TÅRN slik den nederlandske maleren Pieter Breughel den eldre (1525-1569) forestilte seg det. 
BABELS TÅRN slik den nederlandske maleren Pieter Breughel den eldre (1525-1569) forestilte seg det. Vis mer
Meninger

Småjentene er opptatt av mye rart. Enkelte spørsmål er små, som for eksempel hvilket motiv man skal velge på en tegning til pappa på farsdagen. Det vanker både fugler, hjerter og portretter av pappa som en sol i en stråleglans av lys. Andre spørsmål er mer altomfattende. Det dreier seg om kompliserte problemer som identitet og eksistens, væren og intet. Barn er fødte grublere. Først når de gror til, slår de seg til ro med at noen spørsmål aldri får noe svar. Det stadiet har de ikke nådd ennå.

Sjuåringen lurer for eksempel veldig på hvorfor hun er til. Ikke hvordan hun er blitt til. Det vet femåringen. Først har det vært «tiss mot tiss», forklarer hun kyndig. Deretter kommer barna. Så langt er alt greit, men sjuåringen forstår fortsatt ikke hva som gjør at hun er den hun er. «Hvorfor er det akkurat jeg som er meg?» sier hun. «Lurer du også på det, pappa?» «På hvorfor du er deg?» «Nei, men når du ser deg i speilet, skjønner du hvorfor du er den du er, og ikke en annen?»

Jeg må melde pass. «Men tror du på Gud?» spør femåringen. «Ja, jo, jeg gjør kanskje det,» svarer jeg og spør: «Gjør du?» «Ja, men det er en ting jeg lurer på. Fant Gud opp jorda?» Sjuåringen trår til: «Jeg tror på alle de gudene vi lærer om på skolen, Gud og Muhammed og Josef.» «Josef?» «Nei, Jesus, mener jeg.» «Og meg,» sier femåringen. «Hva med deg?» «Du tror vel på meg også,» sier hun. «Er du liksom en gud, nå da?» «Selvfølgelig,» svarer hun.

Femåringen tror også at det fins mange guder. «Før trodde jeg at jeg trodde på én gud og at alle andre bare trodde på en gud som de fant opp. Men nå tror jeg at det fins flere guder. Hvis du ikke tror på din egen gud, kan du jo bare tro på en av de andre,» sier hun. «Hva med Buddha?» spør jeg. «Hæ,» sier sjuåringen «Jeg har aldri hørt om noen Buddha. Men jeg har hørt om Babylon. Menneskene bygde et tårn helt opp til himmelen. Det fikk de ikke lov til. Gud rev tårnet og sendte dem bort. Alle snakket hvert sitt språk. Slik ble alle landene til.» «Men det er en ting jeg lurer på,» sier femåringen. «Går det an å ha bursdag samme dag som Gud?»

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.