Tida jobber for Assad

Ingress

Meninger

SYRIAS PRESIDENT Bashar al-Assad har all grunn til å være fornøyd med helga. Først gjorde USAs president Barack Obama det klart at han ikke vil gå til angrep på Syria før han har Kongressens velsignelse. Deretter klarte Den arabiske liga ikke annet enn å komme med en relativt uklar uttalelse om å sende saken tilbake til FN.

EN TREDEL av Kongressens medlemmer er for en begrenset amerikansk militæraksjon, en tredel er mot, mens resten sitter på gjerdet. Det er disse Obama må prøve å overtale i dagene som kommer før de amerikanske kongressrepresentantene etter planen skal møtes om ei uke. Men uansett har Obama ikke det amerikanske folket på sin side. Et klart flertall sier nei til bombing uten et mandat fra FNs sikkerhetsråd.

STØTTEN rundt omkring i verden er  minimal, også i !vesentlige deler av araberlandene. Mange frykter at selv !et begrenset angrep kan føre til en regional konflikt, der Tyrkia, Irak, Iran, Libanon og Israel kan bli involvert. Når Obama også gjør det klart at et angrep er en straffereaksjon mot det som etter all sannsynlighet er den syriske hærs bruk av kjemiske våpen, og han ikke går inn for et regimeskifte, er det ikke vanskelig å forstå at amerikanernes agenda ikke er å få de syriske opprørerne til å ta over makta i landet. Til det er de for redde for syriske og internasjonale militante islamister. 

SÅ HVA VIL Obama oppnå? Observatører peker på at han vil vise styrke innenrikspolitisk, men opinionen er jo ikke enig med ham. Inter8nasjonalt vil han prøve å vise at USA kan foreta en vellykket militær operasjon etter fiaskoene i Irak og Afghanistan, men han kan fort trå feil. De politiske og militære opposisjonsgruppene i Syria er selvfølgelig skuffet over at de verken får amerikanske våpen eller bombehjelp, men mange vanlige syrere frykter et USA-angrep, uansett om de er for al-Assad eller ikke.

SJELDEN HAR en konflikt vært så fastlåst, men samtidig så faretruende. Utenriksminister Espen Barth Eide sier at dette er den mest dramatiske situasjonen verden har sett på flere år. Norden og de baltiske land prøver å få Russland på gli i FN, men utspillet gir neppe resultater. !I mellomtida kan Assad trøste seg med at det er han som er på offensiven militært — i hvert fall foreløpig. Så er spørsmålet hvor mange flere titusener som må dø før hans brutale regime er historie.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.