Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TIDAL

Tidal starter etterforskning etter DN-avsløring

Har hyret inn sikkerhetsfirma.

EKTEPAR: Jay Z eier strømmetjenesten Tidal, som er i hardt vært etter DNs avsløring forrige uke. Her sammen kona Beyoncé. Foto: NTB Scanpix
EKTEPAR: Jay Z eier strømmetjenesten Tidal, som er i hardt vært etter DNs avsløring forrige uke. Her sammen kona Beyoncé. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Administrerende direktør for strømmetjenesten Tidal, Richard Sanders, sendte fredag ut en pressemelding hvor de for første gang kommenterer skandalen selskapet er viklet inn i, etter at Dagens Næringsliv avslørte 320 millioner falske avspillinger av sanger på Tidal tilhørende superstjernene Beyoncé og Kanye West.

I pressemeldingen tilbakeviser og benekter de påstandene om manipulering av lyttertall i Dagens Næringsliv, og skriver at «selv om det ikke er typisk for oss å kommentere usanne artikler, så ønsker vi å være sikre på at artister, ansatte og abonnenter vet at vi tar selskapets data-sikkerhet på alvor».

DN-redaktør Amund Djuve avviser påstanden.

- Det vi har beskrevet, er korrekt, og vi har gjort grundig rede for fremgangsmåte og metode i den opprinnelige artikkelen. Det er påfallende at Tidal kun er opptatt av hvordan DN har fått tak i dataene, men konsekvent unnlater å kommentere hva disse dataene innebærer, sier Djuve til NTB.

Når det gjelder eventuelle rettslige skritt fra Tidal, sier DN-redaktøren at Tidal ikke har tatt kontakt med DN i etterkant av artikkelen om manipulerte lyttertall, melder NTB.

- Hyret inn eksperter

Videre forklarer Sanders at da de lærte om en potensiell datalekkasje startet de umiddelbart en aggressiv internetterforskning. I tillegg har de nå dratt inn en tredjepart for å komme til bunns i saken.

- Vi har hyret inn et uavhengig nettsikkerhetsselskap som skal gjennomgå hva som har skjedd, og som skal hjelpe oss å styrke sikkerheten og integriteten til Tidals data, sier Sanders, som legger til at det endelige resultatet av internetterforskningen skal deles med offentligheten.

Musikkstrømmetjenesten Tidal er i hardt vær i Norge etter DNs avsløring om falske avspillinger, noe som avisa hevder kan ha ført til høyere utbetalinger av royalties til Kanye West og Beyoncé på bekostning av andre artister.

Musikkbransjen tar grep

Avsløringen er basert på interne Tidal-strømmedata DN-journalistene fikk tilgang til via en overlevert harddisk, og datasettet er deretter gått gjennom av forskere tilknyttet universitetet NTNU. Flere Tidal-kunder DN snakket med, nekter for å ha spilt av musikken som datasporene påstår at de har gjort.

Musikkbransjen, særlig i Norge og Norden, tar nå grep på vegne av kunder og rettighetshavere. Norske Gramart ønsker en revisjon av selskapet, og en rekke artister velger å trekke katalogen sin fra Tidal.

Rettighetsselskapet TONO har anmeldt Tidal til Økokrim. Det har også Gramart og Fono. Danske Koda krever på vegne av 46 000 rettighetshavere også en revisjon. Norske IFPI ettergår VG-lista for eventuelle feil eller falske listeplasseringer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media