Tidals hemmelige forsvar: - Bevisene er i e-postene

Interne dokumenter, laget for Økokrim, kaster lys over Tidal-skandalen. Strømmeselskapet er under etterforskning.

TIDAL: Den norskutviklede strømmetjenesten Tidal holder til i Oslo. Hovedledelse og eiere holder til i New York. Foto: Christian Roth Christansen / Dagbladet
TIDAL: Den norskutviklede strømmetjenesten Tidal holder til i Oslo. Hovedledelse og eiere holder til i New York. Foto: Christian Roth Christansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«De ansatte visste simpelthen ikke hva de gjorde og feilrapporterte store deler av 2016.(...) Bevisene finnes i e-postene.»

Dette står i oppsummeringen av interne dokumenter Dagbladet har fått tilgang på, tilhørende strømmetjenesten Tidal, tilsynelatende skrevet av et høytstående medlem av staben.

Dokumentene består av to presentasjoner på nesten 150 sider og over 100 lagrede e-poster. Tidal bekrefter overfor Dagbladet at materialet er deres eiendom, og at det er laget for Økokrim, som stadig etterforsker strømmetjenesten. Forrige uke besluttet Norges høyesterett at Økokrim får tilgang til Tidals servere. Tidal har foreløpig ikke status som siktet eller mistenkt i saken, og Økokrim arbeider nå for å få bekreftet eller avkreftet mistanken om datamanipulasjon av strømmedata.

- BEVISENE ER I E-POSTENE: Slik oppsummerer Tidal 2016 og problemer med oppkjøpet av den norskutviklede strømmetjenesten. De hevder at de aldri har tjent penger på feilrapportering av tall. Foto: Skjermdump / Dagbladet
- BEVISENE ER I E-POSTENE: Slik oppsummerer Tidal 2016 og problemer med oppkjøpet av den norskutviklede strømmetjenesten. De hevder at de aldri har tjent penger på feilrapportering av tall. Foto: Skjermdump / Dagbladet Vis mer

Er under lupen

Våren 2018 avslørte Dagens Næringsliv (DN) at de hadde fått tilgang på en harddisk med store mengder interne Tidal-data. Ifølge avisa bevises det angivelig storstilt triksing med strømmetall for to album, Kanye Wests «The Life of Pablo» og Beyoncés «Lemonade», som ble sluppet eksklusivt på Tidal våren 2016. DN-journalistene Markus Tobiassen og Kjetil Sæter vant nylig den høythengende presseprisen SKUP for arbeidet med avsløringen.

Tidal:

  • Norskutviklet strømmetjeneste. Etablert som Wimp i 2009.
  • Lansert i 2014 i USA som Tidal.
  • Superstjerne Jay Z kjøpte i 2015 Aspiro/Tidal for 464 millioner svenske kroner.

Kilde: Dagens Næringsliv

Ifølge DNs harddiskanalyse, som de bestilte av NTNU, inneholder disken data som viser mer enn 320 millioner falske avspillinger.

«På grunn av hvor målrettet datamanipulasjonen er og størrelsen på den, er det svært usannsynlig at manipulasjonen alene var et resultat av en kodebasert bug eller andre systemfeil.», konkluderer Jan William Johnsen og Katrin Franke ved NTNU i rapporten.

Tidal har hele veien nektet å stå bak den angivelige datamanipulasjonen. Datamaterialet DN har basert avsløringene på er korrumpert, mener Tidal, men selskapets leder har hittil ikke gitt en åpen og grundig offentlig forklaring på hvorfor DNs påstander og datagrunnlag er feil.

PARTNERE: Deleier i Tidal Kanye West (til venstre) slapp albumet Life of Pablo eksklusivt på Tidal i 2016. Her med Tidal-eier Jay-Z under lanseringen av tjenesten i New York 30. mars 2015. Foto: NTB Scanpix
PARTNERE: Deleier i Tidal Kanye West (til venstre) slapp albumet Life of Pablo eksklusivt på Tidal i 2016. Her med Tidal-eier Jay-Z under lanseringen av tjenesten i New York 30. mars 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sjefredaktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve, har tidligere uttalt seg om Tidals kritikk.

- Det vi har beskrevet er korrekt, og vår framgangsmåte og metode har vi gjort grundig rede for i den opprinnelige artikkelen om manipuleringen av dataene, sa han til Kampanje.

Papirer og minnepenn

Filene med informasjon Dagbladet har fått tak i, er ment for Økokrim, sier Tidal. De skal brukes til å forsvare seg mot politianmeldelsene fra musikkorganisasjonene Tono, Fono, Gramart og Musikernes fellesorganisasjon som kom i kjølvannet av DNs avsløringer.

Hovedfila er en power point-presentasjon. Den består av 85 sider med notater og forklaringer til e-poster mellom daglig leder i Tidal, Lior Tibon, og navngitte tidligere ansatte. Dagbladet kjenner identiteten til og har møtt kilden bak dokumentene. Tidal erkjenner at presentasjonen er deres eiendom.

- Økokrim har ikke mottatt den endelige presentasjonen ennå, men vi ser fram til å overlevere den. Vi mener denne informasjonen kan bli hjelpsom i deres etterforskning, sier en talsperson.

Dagbladet lykkes ikke å få svarene fra Tidal kreditert til en åpen kilde i selskapet. Kommentarene er videreformidlet av Tidals pressekontakt i USA, Dan Roberti. Økokrim ønsker ikke å kommentere om de har mottatt presentasjonen.

Benekter manipulasjon

Tidal benekter nok en gang for å være innblandet i mistanken om manipulasjon som er rettet mot selskapet.

- Ingen ansatt i Tidal-ledelsen har bedt noen om å manipulere data. Ledelsen har heller aldri blitt fortalt av noen ansatte i Tidal at slik manipulasjon har foregått, står det i uttalelsen.

Den røde tråden i den 85 sider lange presentasjonen er tekniske problemer innad i Tidal. Det er også vedlagt håndsignerte dokumenter som viser at Tidal-sjef Lior Tibon har fått ansatte til å skrive under på papirer som viser at feil er gjort. Dermed plasseres juridisk skyld hos dem.

Skylder på tidligere ansatte

Av hensyn til tidligere Tidal-ansatte publiserer ikke Dagbladet hele presentasjonen og sladder identifiserende opplysninger. Dokumentene inneholder det Tidal mener er viktig informasjon i deres «kamp» mot DNs avsløringer.

  • Ifølge Tidal var de i 2015 og 2016 i ekstrem vekst. Det førte til alvorlige utfordringer når det kom til rapportering av strømmetall til plateselskapene. Utfordringene med det norske teamet ble så omfattende at Tidal sier de flyttet det meste av utbetalingsvirksomheten til USA.
  • Menneskeskapte problemer knyttet til plateselskapenes strømmetall førte til at de overbetalte over 5 millioner kroner til en rekke uavhengige plateselskaper. Pengene krevde de aldri tilbake, hevder selskapet, «fordi feilen lå hos Tidal og de verdsetter uavhengige artister».
  • Manipulering av strømmedata krever tekniske dataferdigheter, noe Tidals ledelse sier de ikke besitter. Derfor står de ikke bak påstått strømmefusk, hevder de.
  • Tidal og artistene Kanye West og Beyoncé hadde ingen motivasjon eller økonomiske insentiver for å stå bak den angivelige datamanipulasjonen, hevder de, fordi:
  • Begge artistene var forhåndsbetalt av plateselskapene Universal og Sony Music for albuminntektene, og Tidal tjener ikke penger på Beyoncés eller Kanye Wests strømmeinntekter, mener Tidal.

Tatt ut av kontekst

Særlig får det tidligere mannskapet i analyseavdelingen til Tidal gjennomgå i presentasjonen. Nesten all skyld for selskapets rapporteringsproblemer overfor plateselskapene plasseres hos dem. I arbeidet med denne saken har Dagbladet fått verifisert at e-postene, som ifølge Tidal-ledelsen skal bevise at tidligere ansatte i Norge har vært inkompetente, er ekte.

Men mailene er tatt ut av kontekst og satt i en sammenheng som tjener ledelse og eiere, blir Dagbladet fortalt. Derfor gir ikke presentasjonen et riktig bilde av arbeidet til det norske analyseteamet. Det skal også ha vært delvis underbemanning kombinert med stor arbeidsmengde.

Nesten alle de navngitte ansatte har sluttet. Dagbladet vet at brorparten har underskrevet en juridisk bindende taushetsavtale. Personer som navngis i dokumentene ønsker ikke uttale seg over Dagbladet.

- Kaotisk organisasjon

Arnt Maasø, førsteamanuensis i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, har forsket på digitalkonsum av musikk siden 2009. Maasø kjenner miljøet og har fulgt Tidal-saken tett. Han har i forbindelse med tidligere forskning hatt tilgang på brukerdata fra selskapet, den gangen strømmetjenesten het Wimp.

I arbeidet med denne saken om Tidals forsvar overfor Økokrim, har Maasø fått se presentasjonen til strømmetjenesten. Han reagerer sterkt på Tidal-dokumentet.

- Det er vanskelig å se andre som har noe å tjene på dette enn Tidal-ledelsen og spesielt daglig leder Lior Tibon. Noen har iallfall strategisk valgt ut og lekket enkelte dokumenter som skaper distanse til ledelsen og Tibon, og skaper inntrykk av at ledelsen ikke har hatt noen strategisk interesse eller mulighet til å manipulere dataene, sier Maasø.

EKSPERT: Førsteamanuensis Arnt Maasø, er svært kritisk til Tidal-dokumentene Dagbladet har fått tilgang til. Svertekampanje, sier han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EKSPERT: Førsteamanuensis Arnt Maasø, er svært kritisk til Tidal-dokumentene Dagbladet har fått tilgang til. Svertekampanje, sier han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Rapporten og dokumentene skaper et inntrykk av at de tok over en kaotisk organisasjon som ikke vet hva de driver med, et system som åpner for tekniske feil over tid. Samtidig som det flere steder understrekes at Tibon og ledelsen selv ikke har hatt systemtilgang til å endre logger og liknende. Uten at dette er tydelig belagt i selve de lekkede e-postene. Rapporten bidrar også til en direkte mistenkeliggjøring av en rekke nåværende og tidligere navngitte ansatte. Dermed åpnes det for at det kan være mange både utro og udugelige tjenere å skylde på, fortsetter eksperten.

- En svertekampanje fra Tidal

Men for Maasø er det hva som mangler i dokumentet som vekker mest oppsikt.

- Nesten ingenting, bortsett fra et par detaljer, handler direkte om skandalens kjerne: mistanken om manipulering av strømmetall, bare hvordan en beregner fordeling av penger og markedsandeler på bakgrunn av de registrerte strømmetallene.

DISKUTERER KANYE: Daglig leder Lior Tibon og ansatt diskuterer strømmetallene til Kanye West. Foto: Skjermdump / Dagbladet
DISKUTERER KANYE: Daglig leder Lior Tibon og ansatt diskuterer strømmetallene til Kanye West. Foto: Skjermdump / Dagbladet Vis mer

Maasø blir svært opprørt over det han tolker som en svertekampanje overfor flere tidligere og nåværende ansatte i Tidal, sier han.

- Utover det rister jeg på hodet over hvor amatørmessig svertekampanjen virker å være gjort, når den «overser» disse detaljene. Dessuten er måten de tolker så mye annet på tendensiøst, uten belegg i korrespondansen de viser til. Samtidig viste jo NTNUs grundige rapport hvor amatørmessig selve manipulasjonen av strømmedataene var utført. Så jeg burde vel ikke være overrasket, sier Maasø.

- Triste kommentarer

Tidals pressekontakt, Dan Roberti, videreformidler følgende svar på kritikken, nok en gang kreditert «en talsperson i strømmetjenesten».

- Maasøs kommentarer om Tidals ansatte er trist. Vi setter stor pris staben og er takknemlige for den daglige innsatsen de legger ned. E-postene viser at feil har skjedd, noe som gjorde at vi ikke hadde annet valg enn å omorganisere. E-postene viser også, i motsetning til påstander mot oss i pressen, at vi jobbet hardt for å rapportere korrekte tall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer