Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tidas gudebilder

Det måtte tre kjendiser til for at en kirkedebatt skulle nå et større publikum.

Av og til

kan starten på en debatt være vel så interessant som selve debatten. Mandag prydet NRKs Hilde Hummelvoll førstesida til den kristne dagsavisa Vårt Land. Hun gikk til angrep på sokneprest Einar Gelius som lot sjefredaktør i Se og Hør, Knut Haavik, tale under gudstjenesten i Vålerengen kirke. Med andre ord tre kjendiser i samme oppslag i ei avis som ellers distanserer seg fra slike synsvinkler. Det ble en suksess. Plutselig nådde en kirkedebatt ut over avisas egne spalter.

For to hundre år

siden sto kampen om hvorvidt andre enn prestene kunne forkynne Guds ord. Fra andre halvdel av 1800-tallet vokste de kristne organisasjonene og bedehusene fram, og prestestanden fikk hjelp av et mer eller mindre opplyst lekfolk. Utover i forrige århundre slapp også kvinnene til, men fortsatt er det rester av kristen fundamentalisme som strever med kvinnenes plass. Gelius fører utviklingen enda et hakk videre, eller det vil si, han gjør noe helt annet, fordi det handler ikke om utelukkelse på grunn av stand eller kjønn, men om tvil og tro. Hummelvoll har et poeng i sitt anliggende, nemlig i spørsmålet om hva gudstjenesten skal være, men bannlysingen av kjendisredaktøren er mer egnet til oppslag enn innsikt, for hvor skal nå Gelius sette grensa når han først har begynt å slippe til forvalterne av vår tids gudebilder?

Gelius er en kreativ

disippel i Herrens vingård. I forrige uke foreslo han en annen bruk av kirkens ressurser. Det var ikke mer originalt enn at den samme debatten pågår over hele Europa. I Danmark er det for eksempel i disse dager en heftig strid mellom kirkeministeren og Københavns biskop, Erik Norman Svendsen, om nedleggelse av kirker i København. I en kronikk i Berlingske Tidende mandag gjør Svendsen et stort poeng av hvordan man har angrepet disse problemene i Bergen. Det interessante er imidlertid tendensene som framprovoserer disse sakene.

De katolske og

protestantiske kirkene er svekket som verdslige maktfaktorer. I til dels radikalt endrede samfunn strever de både med identitet og språk. Det gjør også det moderne vestlige menneske, som overlatt til seg selv søker både fellesskap og trygghet. Møtet med andre religioner har forsterket prosessene. Flere av de større europeiske avisene har langt flere artikler om religion enn bare for noen år siden. I Danmark har stoffområdet nesten eksplodert i de store avisene - ikke minst, og overraskende nok, i Politiken.

Det har dessverre

en del å gjøre med intellektuell åpenhet, og akkurat i det lyset er det trist at det måtte tre kjendiser og en uvesentlig debatt til for at en port til noe større kan åpnes også her i landet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media