Tiden er inne for unge menn

Mads Nygaard, sønn av William Nygaard og ny markedssjef i Tiden Norsk Forlag AS, vil hjelpe unge menn til å oppdage litteratur.

Som utreder for den samlede bokbransjens store leselyst-prosjekt, synes han at Herman Willis og Torgrim Eggen satte i gang en viktig debatt da unge menns raskt synkende leselyst ble spissformulert av de to i media.

- Hvis debatten strander på at bokklubbene satser for mye på kvinner, blir det for lettvint. Fortsetter vi å diskutere hvordan menn skal få opp leselysten er det bra, sier Nygaard som har fire år som markedsansvarlig i Aschehoug-eide Oktober forlag bak seg. Han er diplomøkonom fra Norges Handelshøgskole i Bergen, har mellomfag i sosiologi fra Universitetet i Oslo og Master of Science i media management fra University of Stirling i Skottland.

SKREMT: Stadig flere unge mennesker slutter helt å lese bøker. Særlig unge menn. I USA har arbeidsgivere brukt store ressurser på at ansatte skal lære å lese på nytt. Folk kan lese, men de klarer ikke forstå sammenhengen. Det er funksjonell analfabetisme. Jeg føler at jeg har både ansvar og muligheten til å være med på å motvirke denne tendensen fra mitt ståsted. Skoleungdom bør møte minst en forfatter i året. Og mange skoler har elendige bibliotek.

FORFEDRE: Ja, jeg er sønn av William Nygaard i Aschehoug forlag, men går ikke i noens fotspor. Mange tror at kursen i livet ble staket ut for meg. Det er feil. Jeg er ikke redd for å bli assosiert med min egen far. Tvert i mot. Poenget er bare det, at det ikke er riktig å sette meg i bås. Folk må forholde seg til hva jeg gjør, ikke til navnet mitt.

PUBERTET: Min generasjon fikk et hav av kjedelig og oppdragende barne- og ungdomslitteratur. Mye problemorienterte bøker. Om skilmisser og slikt. Det var ingen stor periode for ungdomsbøker. Jeg tror det har hatt en viss betydning for dalende leselyst. Ungdomsbøker bør utfordre fantasien og ta oss med på eventyr. Jeg tror alle mellom 25 og 35 år husker bøker fra tidlig ungdomstid med svært blandende følelser. Jeg husker rett og slett ikke hva jeg leste som 11-åring. Da jeg ble 15 år var det Hemingway og Bjørneboe. Heldigvis.

ME TARZAN: Tarzan-bøkene var spennende i sin tid. Bøkene tok oss med til jungel og fremmede mennesker. Nå går det charterturer til hele verden. Også til jungelen. Derfor er fantasy-bøker det nye markedet for ungdom. Tolkien er en god, gammel eksponent for denne sjangeren.

SELVPORTRETT: Jeg er en person som setter stor pris på venner. Jeg liker å være sammen med andre. Aktivitet er en nødvendighet. Skulle samboeren min være borte og jeg alene en kveld, har jeg alltid en bok å lese. Ellers er et glass vin med gode venner og naturopplevelser viktig for meg. Dessuten liker jeg at ting skal være ordentlig. Venstrehåndsarbeid er ikke min stil.

DEBUTANTER: Tore Renberg var en veldig tydelig debutant. Det har han fortsatt å være som forfatter. Det er lett å begeistres over debutantene sett som helhet. De er sterke, enda kravene er høyere enn noen gang.

SISTE BOK: «Bortenfor håp» av Aline Templeton. Det er en krimbok som jeg leste ferdig på trikken i dag morges.