DEBATT

Lobbyregister:

Tiden er overmoden for et lobbyregister

Det er et paradoks at Norge, som liker å fronte seg som et åpenhets- og tillitssamfunn, ikke vil gå med på å la offentligheten få en bred oversikt i de aktørene som opererer i gangene på Stortinget.

ÅPENHET: Lobbyvirksomheten har for alvor rettet seg mot Stortinget. Da bør vi kreve at politikerne også viser en mer systematisk åpenhet rundt det, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
ÅPENHET: Lobbyvirksomheten har for alvor rettet seg mot Stortinget. Da bør vi kreve at politikerne også viser en mer systematisk åpenhet rundt det, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Arendalsuka er over for i år, og nok en gang reises spørsmål om uka er for «eliten» og de som har økonomi nok til å oppholde seg i sørlandsbyen med kost og losji, leie av lokale, med egne arrangementer og fester for å skape oppmerksomhet om sine interesser.

Arendalsuka illustrerer hvor profesjonaliserte interesseorganisasjonene er blitt, hvor de jobber systematisk i flere kanaler for å drive lobbyvirksomhet opp mot politikerne.

Lobbyisme kan defineres som en utveksling av informasjon og interesser mellom avsender og mottaker, der avsender formidler politiske løsninger i henhold til sine interesser. Lobbyisten kan like gjerne komme fra profesjonaliserte PR-byrå som First House, selskaper som Equinor eller NGO-ere som Flyktninghjelpen.

Dette er i seg selv ikke et demokratisk problem, men den manglende åpenheten rundt det, er det. Derfor er tiden overmoden for at Stortinget innfører et lobbyregister, der interesseorganisasjoner har registreringsplikt med navn, kontaktinfo og hvilke interesser de har.

Som en borger ønsker jeg å vite hvor det partiet jeg stemmer på henter deler av kunnskapsgrunnlaget sitt. Hvilke aktører er det Arbeiderpartiet har mest kontakt med i ukene før landsmøtet neste år, der de skal ta en ny beslutning på konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten og Vesterålen? Hvem er det Frp snakker med når det foregår bompengeaksjoner i Rogaland? Vi får ikke direkte svar på dette ved et lobbyregister, men det gjør at vi kan tegne oss et bilde av hvem aktørene er.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer