LEDER

Hovedleder: Statsbudsjettet og formuesskatt

Tiden for skattelettelser til de rikeste bør være forbi

Vi vil advare sterkt mot at regjeringen fortsetter å subsidiere skatteletter til de rikeste med pengene til framtidige generasjoner.

OLE BRUM:
Siv Jensen (Frp)
OLE BRUM: Siv Jensen (Frp) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Torsdag kommer statsbudsjettet. Det er det siste budsjettet der regjeringen kan være noenlunde sikker på å få sine prioriteringer gjennom. Neste år er det valg og fire nye år er langt fra garantert. Det er dermed knyttet stor spenning til både nivået på oljepengebruken og hva regjeringen bruker dem på.

Vi vil advare sterkt mot at regjeringen fortsetter å subsidiere skatteletter til de rikeste med pengene til framtidige generasjoner.

En gjennomgang Klassekampen har gjort, viser at våre femti rikeste til sammen har fått én milliard kroner i skattelette siden regjeringen tiltrådte. Skattereduksjonen har vært forsvart med at den skal sikre økt verdiskaping og flere arbeidsplasser. Den har ikke vært finansiert med kutt i offentlige utgifter, slik gode Høyre-folk bør gjøre, men ved å bruke mer oljepenger.

Den prioriteringen har vært høyst ideologisk. Som Scheel-utvalget og et stort flertall blant landets økonomer er enige om, har kuttene i formuesskatten tvilsomme effekter på verdiskapingen. Like gjerne kan en reduksjon i formuesskatten være en gavepakke til rikinger som ikke evner å forvalte kapitalen sin til det beste for dem selv og samfunnet.

Skattekuttene har vært mulige å gjennomføre uten for mye skrik og skrål, fordi oljeprisfallet førte oljesektoren og tilknyttede næringer ut i krise. Selv om alle er enige om at oljeprisfallet var et begrenset sjokk i norsk økonomi, har regjeringen behandlet det som en økonomisk krise som krevde alle kluter på dekk.

Siv Jensen har derfor kunnet føre god gammeldags Frp-politikk i rollen som finansminister. Skatteletter og økt offentlig forbruk har gått hånd i hånd. I nedgangstider kan også Finansdepartementet gå med på at alle skal få mer.

Men nå ser bunnen ut til å være nådd i norsk økonomi, og det begynner å bli prekært å bremse oljepengebruken. Arbeidsledigheten flater ut, pilene peker svakt oppover og oljeprisen gjør det samme. Det gjør også at krona styrker seg, noe som svekker de delene av konkurranseutsatt sektor som ikke får hjelp av olja.

I en slik situasjon kan det kanskje friste å fortsette med lettelsene i formuesskatten. Det bør forbli en fristelse. Etter at KrF og Venstre skal få sitt i forhandlingene, er det grunn til å frykte at regjeringen også denne gangen vil tråkke for hardt på gassen

I en slik situasjon kan vi ikke i tillegg låne til skattekutt. Det er en tid for alt. Tiden for skattelettelser til de rikeste, bør være forbi.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer