Tiden renner ut for kvenene

Hvis det ikke gjøres noe snart vil framtidas generasjoner vokse opp uten å kjenne til sin egen historie.

KULTUREN SOM FORSVANT: Det er ikke bare nordnorsk samtidshistorie fra 1940-tallet som er blitt visket ut. Også det kvenske folkets kultur forsvant ut av syne etter krigen, skriver kronikkforfatteren. Under andre verdenskrig måtte deler av Finnmarks befolkning flykte innover på Finnmarksvidda. ?Foto: Scanpix
KULTUREN SOM FORSVANT: Det er ikke bare nordnorsk samtidshistorie fra 1940-tallet som er blitt visket ut. Også det kvenske folkets kultur forsvant ut av syne etter krigen, skriver kronikkforfatteren. Under andre verdenskrig måtte deler av Finnmarks befolkning flykte innover på Finnmarksvidda. ?Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 5. april viste NRK Brennpunkt dokumentaren «Hulefolket», der de påpekte store hull i norsk krigshistorie. Det er ikke bare nordnorsk samtidshistorie fra 1940-tallet som er blitt visket ut. Fram til krigen hadde kvenkulturen vært en dagligdags og håndgripelig del av nordnorsk hverdag, men sammen med bebyggelsen i Finnmark og Nord-Troms brant det såkalte tause folkets kulturminner opp og kulturen forsvant ut av syne.

Etter krigen hadde folk andre ting enn kulturminner å tenke på, de måtte sette alle krefter inn på å bygge opp igjen det mest grunnleggende i hverdagen — hjem og levebrød. I tillegg hadde de også fra tidligere fått forstå at kvensk språk og kultur var uting. De var ikke 8bare blitt utsatt for angrep fra tysk side, men også for stille angrep fra den norske stat selv over mange tiår. Allerede i 1880 kom den såkalte «fornorskningsinstruksen», som sa at man ikke skulle snakke kvensk eller samisk på skolen, men bare norsk. Om elevene ikke nødvendigvis ble utsatt for fysisk straff for% å ytre kvenske ord, ble man 8gjerne satt i skammekroken for det. I 1936 vedtok Stortinget også at «kvensk» fra da av skulle omtales som «finsk», og forvirringen bidro til usynliggjøring og mer skam.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.