Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Tidenes amerikaner»

Ikke bare er det tidenes tv-serie, nå har Homer Simpson fått heder og uventet verdighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tegneseriefiguren Homer Simpson fra komiserien som har sjarmert en hel verden, ble tirsdag kåret til tidenes amerikaner av den britiske TV-stasjonen BBC. Homer fikk over 47 prosent av de over 37.000 stemmene, mens USAs første republikanske president Abraham Lincoln kom på andreplass med 9,7 prosent. Deretter fulgte borgerrettsforkjemperen Martin Luther King jr..

Eks-president Bill Clinton kom på en beskjeden tiendeplass med 3,5 prosent av stemmene, så vidt slått av tidligere president Franklin D. Roosevelt. Foran de to demokratiske presidentene var også Benjamin Franklin og presidentene Thomas Jefferson og George Washington.

Det ble avgitt til sammen 37.102 stemmer, men BBC presiserer at dette ikke er noen meningsmåling. TV-kanalen BBC-2 hadde laget en kortliste på ti navn som det ble stemt over.

Resultatet ble presentert av BBCs politiske redaktør, Andrew Marr, noen minutter før et 90 minutters program om antiamerikanske stemninger over hele verden gikk på lufta.

BBC samlet flere velkjente personligheter i studioer rundt om i verden for å drøfte fenomenet antiamerikanisme. Blant disse var tidligere statsminister Benazir Bhutto i Pakistan, nylig avgått miljøvernminister i Storbritannia, Claire Short, og USA tidligere forsvarsminister Caspar Weinberger.

Men TV-kanalen fant også plass for kjente personer som Bianca Jagger og idrettsstjernen Michael Johnson blant sine eksperter.

(NTB)

TIDENES AMERIKANER: Homer Simpson med ny heder.