Tidenes auksjon

TØNSBERG (Dagbladet): Auksjonen etter Ulving-konkursen blir Norges største. Blant de1500 gjenstandene som skal under hammeren mellom 2.-4. februar i Farmandsgate, er to hovedverk av av de svenske 1800-tallsmalerne Joseph Wilhelm Wallander og Bengt Nordenberg; Sveriges svar på Tiedemand og Gude.

Den 80 siders store katalogen med 300 illustrasjoner skal være klar tirsdag. Her presenteres et stort utbud av sølv, diamater, porselen, fajanse, glass, møbler, orientalske tepper og lysekroner. Blant bondeantikviteter er framskap, ølboller og trøyser. Mest interessant er trolig en en kannestol fra seint 1700-tall, rosemalt av de berømte Luraas-brødrene fra Tinn i Telemark. Vurdering: 100 000 kroner.

- Auksjonen er uten minstepriser, det er uvanlig i denne bransjen, og alt skal selges i løpet av de tre dagene, sier Tore Ulving.

Mangfoldig

Den konkursrammede kunsthandleren som skylder skattefuten 15 millioner kroner, fungerer som guide og ekspert når Dagnbladet som eneste avis loses rundt i auksjonslokalene. En overveldende mengde kulturhistorie er stablet rundt på betonggolvet. Veggene er dekket av malerier og grafikk. En forgylt katolsk biskop fra 1700-tallet stikker hodet fram mellom skutemodeller og en kanon fra 1850. Her er russiske ikon er og 1500 år gamle kinesiske terrakottafigurer. Petter Bjarøy i firmaet Norgesauksjoner kjøpte hele stasaen for et ukjent beløp. Hvor mange kroner auksjonen skal innbringe, vil han ikke spekulere i, men 6-8 millioner er antydet.

Forretningsmannen Petter Bjarøy gjorde seg sist bemerket da han kjøpte Rena Karton, en papirfabrikk som var ryggraden i en hel kommune. Denne gangen er det kunst og kommers.

Hovedverk

Vi nevner i fleng: Diamantbrosje med 6 karats stein. Glasspokal, muligens tidlig

Nøstetangen, anslått til kr 150 000. Rosemalt framskap fra Agder kr 80 000, Gammelt orientalsk teppe, Sarfuk (?), kr 50 000, to Astrup-tresnitt og en tegning, hver kr 30 000, en Fritz Taulow-skisse fra 1891 kr ..., raderinger av Anders Zorn (skjærgårdsnymfer) kr 30 000, «Vinterhare» av den kjente svenske dyremaleren Bruno Liljefjors kr 250 000, Carl Larsson-gutt på ski kr 30 000.

Men først og fremst Joseph Wallanders «

Påskleken» fra 1864, et hoved

verk i svensk bonderomantikk, vurdert av Ulving til 300 000 kroner.

Bengt Nordenbergs bobdeinteriør fra 1875 har en tilsvarende prisantydning. Her kan vi skyte inn at den godeste Nordenberg er representert i Nasjonalgalleriet: Tidemands «Bjørnejegererens hjemkomst» er «undermalt» av Nordenberg.

Optimistisk

Dagbladet har forhørt seg hos Bukowski i Stockholm. Siste gang det kjente akusjonsfirmaeat omsatte en Wallander var på 80-tallet. Da ble «Brollopsdans», 74 x 91 cm, solgt for 225 000 svenske kroner. Seinere har prisene på bonderomantikk sunket, så Ulvings anslag er optimistiske.

De fleste Zorn-etsninger omsettes i Sverige for under 10 000 kroner. Vinterharer, som Liljefors malte mange av, selges for opp til 250 000, de fleste går for rundt100 000 svenske kroner. Mye avhenger av dateringen. Liljefors-harer fra 30-tallet er mest verdifulle, får Dagbladet opplyst av Anna Karin Pusic hos Bukowski.

Men det

er ikke svensk alt sammen h

os Ulving: Russiske ikoner fra 1700-tallet anslås til 3-4000 kroner, en skisse av Fritz Thaulow, «Montreville sur Mer» fra 1891, har prisantydning...

Et framskap fra Agder vurderes til 80 000. Og så er det alså det rosemalte Luraas-skapet til anslagsvis 100 000.

- Disse prisene er lavere enn vurderinger gjort under vanlige omstendigheter, forsikrer Tore Ulving. Enn del av gjenstandene har vært frambudt tidligere. Andre har ligget lagret i 20 år.

«Alle kommer»

- Er det Ulvings livsverk som nå går under hammeren?

- Mitt livsverk har jeg her, sier Ulving og peker på sin blanke isse. Mannen med et konkurskrav på 24 millioner kroner forsikrer oss om at han har kunnskapene som skal til for å starte på nytt. De tradsisjonsrike loklalene i setrum forblir i hans eie.

- Hvem kommer til Tønsberg 2. februar, Ulving?

- Vi venter et blandet publikum av kunsteksperter, samlere, nysgjerrige. Deg og meg. Hva vet jeg. Den

største kunstauksjonen hitti

l i Norge var fjorårets Blomquist med 670 utbud. Her har vi over dobbelt så mange. Det blir spennende, det.