<strong>BAKOVER INN I FRAMTIDA:</strong> Det er frustrerende å trekkes bakover inn i framtida. Særlig når argumentene er så dårlige. Foto: Dinside.no
BAKOVER INN I FRAMTIDA: Det er frustrerende å trekkes bakover inn i framtida. Særlig når argumentene er så dårlige. Foto: Dinside.no Vis mer

KOMMENTARER

FM-nettet slukkes:

Tidenes dabbe

Og vær så snill ikke kom med argumentet om at DAB er fornuftig distriktspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Så er altså FM-radioen stille, også her innenfor ring 3 i Oslo. Slaget er tapt. Akkurat som vi må lære oss å leve med Donald Trump som president i USA de neste årene, må vi nå bare innse at DAB-teknologien har vunnet.

Vi er blitt vant med at fornuften ikke alltid seirer. Men selv om omkampen er nytteløs, går det ikke an å sitte på hendene. Ikke når to millioner bilradioer nå vil skurre og landet har brukt 6 milliarder på et nytt særnett for radio, som vil kunne utløse 23 milliarder i kostnader for norske forbrukere.

30 milliarder kroner for et nett vi egentlig ikke trenger.

HER SKJER DET: NRKs FM-nett ble 20. september slukket i Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold. Det er i forbindelse med overgangen til DAB-radio i Norge. Den 8. desember følger de riksdekkende reklamekanalene etter, og 13.desember slukkes FM-signalet også i Finnmark. Video: NTB Scanpix. Les mer om DAB-radio her: Vis mer Vis mer

For se bare hva NRKs egen mann sa i oktober i fjor i et møte i Kringkastingsrådet. Beredskapssjef Øyvind Vasaasen i NRK har hatt den ulykksalige oppgaven med å lede overgangen til DAB, og kjenner dermed sakens realiteter - også de NRK og de øvrige DAB-radiopådriverne nå forsøker å underspille.

- Nå er jeg litt spåmann, men det neste teknologiskiftet for radio er helt åpent internett. Det kommer en eller annen gang, men det kommer til å gå noen år, sa Vasaasen.

Vissheten om dette teknologiskiftet er grunnen til at stort sett alle andre land har skrotet planene om DAB, og satser videre på FM i mellomtiden.

Teleselskapene tar seg i dag ikke betalt for tale eller sms, det neste vil være at kostnaden til datatrafikk også graviterer mot null. Det er sannsynlig at det vil skje dersom konkurransesituasjonen legger til rette for det. Norge har allerede politikk for dette, med regulering som skal sikre tre konkurrerende mobilnett. Det ivaretar på samme tid beredskapssikkerhet.

DAB er enkelt og greit overflødig. Norge er det eneste landet, sammen med Sveits (som også har for god råd), som likevel velger å satse på teknologien. Vi blir en øy i Europa. Hvis FM er steinalderen, er vi de eneste som velger å gå veien om bronsealderen i stedet for å hoppe rett på neste steg i utviklingen.

Les også: Nei, du trenger ikke DAB-radio eller DAB-adapter i bilen.

Nå som vi er i siste fase av debatten, har de som forsvarer DAB fått god selvtillit. Nå stemples kritikerne som Oslo-sentrerte, som ikke skjønner verdien av et bredere radiotilbud i distriktene, mens vi her i Oslo gasser oss med et vell av kanaler.

Det er ikke bare stygg argumentasjon, den er også feil. For hva tror vi egentlig distriktene har mest glede av - 25 radiokanaler, eller solid mobildekning i hele landet og bredbåndsutbygging?

Samfunnsøkonomisk - og distriktspolitisk - er overgangen til DAB en katastrofe. Telenors dekningssjef anslår at for 1-2 milliarder kroner vil vi kunne få 4G mobildekning i hele det arealet som i dag dekkes av FM, altså over 90 prosent av landområdet. 4G dekker allerede i dag 99 prosent av områdene der befolkningen bor.

Og hvis vi vil være litt råflotte: tidligere Senterpartileder Liv Signe Navarsete anslo for noen år siden at det vil koste ca 10 milliarder kroner å få høyhastighets bredbåndsdekning - i hele landet.

Som de fleste vil forstå har mobilnett og bredbåndsutbygging enormt mye større potensial for verdiskapning og livskvalitet enn noen skarve radiokanaler. Mobilnettet vil dessuten fra 2020 rulles ut med 5G-dekning i Norge. Det gir en enorm kapasitetsøkning i nettet, og vil legge grunnlaget for digitalisering til glede for næringsutvikling, kreativitet og underholdning i hver krok i Norge.

Men hvorfor tenke stort, når vi kan tenke smått. Hvorfor legge til rette for det digitale skiftet, når vi i stedet kan innføre det digitale radioskiftet.

Det er frustrerende å trekkes bakover inn i framtida. Særlig når argumentene er så dårlige. Digital radio Norge, anført av NRK, har som vanlig også argumentert for at DAB er viktig for å bevare norsk språk og kultur. De skremmer med at fra utlandet truer de store teknologigiganetene som Google og Apple. Nettradioen domineres av iTunes, eid av Apple, har de advart.

Det er noe stort sludder. Hvor mye ville det kostet digitalradio-kamaretene å etablere en norsk nettradioplattform? Litt mindre enn 30 milliarder, kan vi trygt anslå.

For pengene som blir til overs, kunne vi dessuten fått utrolig mye moro norsk språk og kultur. NRK selvforståelse gjør at de tror de er de eneste som sikrer denslags. Det er verdt å minne om at det finnes et vell av andre - lokalradioer, forlag, aviser, nettsteder og så videre, som bidrar. Som illustrasjon: Pressestøtten er på 300 millioner, NRK-lisensen på 5 milliarder. Nå med DAB-nett i tillegg.

Det er bare å avslutte med å si til oss alle: bedre lykke til neste gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer