Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Distriktspolitikk:

Tidenes dårligste motivator for distriktene

Blir Vedums tungsinn tatt på alvor vil, det være distrikts-Norges største utfordring.

SKREMSEL: Med sin retorikk, risikerer Senterpartiets å skremme bort gründere, investorer, bedriftseiere eller familier på jobbjakt fra distriktene, skriver Ketil Solvik-Olsen om Trygve Slagsvold Vedums parti. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SKREMSEL: Med sin retorikk, risikerer Senterpartiets å skremme bort gründere, investorer, bedriftseiere eller familier på jobbjakt fra distriktene, skriver Ketil Solvik-Olsen om Trygve Slagsvold Vedums parti. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den største trusselen mot levende distrikt er Senterpartiets nedrakking på alt som skjer i distrikts-Norge. Når man hører Sp snakke, så virker det som lysene slukkes og flytteboksene pakkes i hus og fabrikker over hele landet. I sin iver etter å svartmale regjeringen skaper Sp et helt feilaktig og negativt bilde av situasjonen i store deler av landet vårt. Dersom folk flest faktisk tror på Senterpartiets retorikk, så kan det skremme bort gründere, investorer, bedriftseiere eller familier på jobbjakt.

Mye tyder på at Senterpartiets største bekymring er tap av egne ordførere, og at man derfor må skape frykt blant velgerne slik at man kan bevare alt som det var, inklusiv Sp’s ordførere. Det er en dårlig ide for landet. Da Sp styrte landet forfalt infrastrukturen i distrikts-Norge. Nå vedlikeholdes den. Både innen vei og jernbane har bevilgningene blitt mer enn doblet. Forfallet går nå ned, ikke opp.

Mens det var et formidabelt digitalt klasseskille mellom by og land under Senterpartiet, så jevner vi det nå ut. I 2013 hadde 95 prosent av Oslos befolkning tilgang til høyhastighets bredbånd. I Finnmark var tallet 7 prosent. Nå er det 98 prosent vs. 82 prosent.

Rammebetingelsene for markedsaktørene er forbedret, og investeringene har skutt i været. Den statlige tilskuddsordningen er mer målrettet, slik at tilskuddene har økt kraftig i de fylkene med dårlig dekning, men gått ned i fylkene med god dekning. Ren fornuft.

Fra næring etter næring hører vi om positiv utvikling. Rekorder fra skogsnæringen, hvor de blant annet peker på regjeringens satsing på tømmerkaier, skogsbilveier og regelverk for kjøretøy. Rekordeksport fra fiskerinæringen. Det blir flere fiskere, ikke færre. Det investeres stort i landbruket. Matproduksjon øker, selvforsyningsgraden blir bedre.

Vekst i fornybar energiproduksjon, og høyere tempo i behandling av småkraftsøknader og utbygging. Fruktbønder som merker at regjeringens liberalisering av cidersalg gir økte inntekter og vekstkraft. Turistnæringen blomstrer, og gradvis bedring i skatteregler, bedre infrastruktur og satsingen på luftfarten er viktige bidrag.

Senterpartiets tungsinn er ment å fange misfornøyde velgere. Men faktum er at Trygve Slagsvold Vedum er distrikts-Norges dårligste motivator. Blir tungsinnet tatt på alvor vil, det være distrikts-Norges største utfordring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!