Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tidenes eksportjippo for norsk musikk

Se hvilke 21 norske artister som sendes til Eurosonic-festivalen i Nederland neste år.

TAR STEGET? Drammensbandet DonkeyBoy, her i aksjon som oppvarmer for a-ha i Oslo Spektrum, har hatt en eventyrlig hitlistesuksess i Norge i år. Lar suksessen seg eksportere? Foto: Krister Sørbø
TAR STEGET? Drammensbandet DonkeyBoy, her i aksjon som oppvarmer for a-ha i Oslo Spektrum, har hatt en eventyrlig hitlistesuksess i Norge i år. Lar suksessen seg eksportere? Foto: Krister Sørbø Vis mer

||| Norge er plukket ut som fokusland for Eurosonic-festivalen i Groningen i Nederland neste år, og mer enn tripler antall artister sammenliknet med 2009.

Med 21 norsk band/artister ut på tur, blir dette det største enkelttiltaket Music Export Norway, som eies av en rekke interesse-organisasjoner i norsk musikkliv, har gjennomført siden starten i 2000.

Over millionen
Eurosonic-satsingen på konserter, foredrag og seminarer beløper seg til over én million kroner, men det vil være vel anvendte penger, i følge daglig leder Inger Dirdal, som i forslaget til nytt statsbudsjett fikk doblet tilskuddet fra kulturdepartementet — fra tre til seks millioner kroner.

— De siste årene har Eurosonic med sitt livefokus seilt opp som et av de viktigste bransjetreffene, og styrket seg i viktighet mot de tradisjonelle plateselskapsorienterte festivalene. Det speiler utviklingen i musikkbransjen og veksten i livemarkedet, mener Dirdal.

— Nå til dags kan man fint turnere Europa uten å ha gitt ut en ordentlig plate, det gikk ikke tidligere. Derfor har også flere norske artister, også mer uetablerte, mer å hente på Eurosonic, sier Inger Dirdal til Dagbladet.

Kaizers-suksess
Norges første suksesshistorie under Eurosonic var i 2003, da Kaizers Orchestra blåste bakoversveis på diverse internasjonale bookingagenter og musikkfestivaler, for siden å bli booket til blant andre Glastonbury-festivalen.

VÆRT UTE FØR: Sivert Høyem skal prøve seg solo. Foto: Anders Grønneberg
VÆRT UTE FØR: Sivert Høyem skal prøve seg solo. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

I fjor spilte Katzenjammer og Casiokids seg til attraktive festivaljobber.

Også Marit Larsen deltok, sendt til Eurosonic av NRK P3 gjennom festivalens samarbeid med den europeiske kringkastingsunionen (EBU).

— Vi velger å tro at Marit fikk et ekstra skyv i europalanseringen med fjorårets opptreden, sier musikksjef Mats Borch Bugge, som har plukket DonkeyBoy og straks albumdebutklare Pony The Pirate på EBU-kvoten i år.

— Eurosonic har vært en litt oversett festival og har kommet helt i skyggen av South By Southwest i norsk presse. Men det er beviselig blitt en festival som har blitt av stor betydning i musikkbransjen, mener Borch Bugge.

DOBBEL: Anne Lise Frøkedal fra Harrys Gym og I Was A King. Foto: Sigurd Fandango/ Dagbladet
DOBBEL: Anne Lise Frøkedal fra Harrys Gym og I Was A King. Foto: Sigurd Fandango/ Dagbladet Vis mer
METALEKSPORT: Keep of Kalessin.  Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
METALEKSPORT: Keep of Kalessin. Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media