Tidenes lansering

LOS ANGELES: Forventningene til det som hypes til å bli sommerens store film, Pearl Harbour, er skyhøye. Bare Disneys premierefest ombord på et hangarskip i dag tidlig kostet rundt 70 millioner kroner.

I dag tidlig gjennomførte Disney-selskapet tidenes pr-jippo, med forhåndsvisning av filmen på dekket av det enorme 97 000 tonn tunge hangarfartøyet USS John C. Stennis. Filmen er da også en av tidenes dyreste.

«God bless America»

Før premieren sang countrystjerna Faith Hill den amerikanske nasjonalsangen. Og mens fyrverkeri gikk til værs og flere jagerfly fløy i lav høyde over Hawaii, bet skuespillere og Disney-folkene negler, mens mange av Pearl Harbour-veteranene - og mange av de andre gjestene - gråt.

Kort og godt: Den perfekte ramme for en av de mest kostbare veivinger av det amerikanske flagget på film noensinne.

Vil slå alle rekorder

135 millioner dollar, godt over 1,2 milliarder kroner, er prisen på produksjonen av filmen med Ben Affleck, Kate Beckinsale, Josh Hartnett, Alec Baldwin og Cuba Godding Jr. blant rolleinnehaverne. Hva markedsføringsbudsjettet er på, er foreløpig ukjent, men at det er skyhøyt, er det ingen tvil om.

Disney satser alt på at Pearl Harbour skal slå alle rekorder når den lanseres i USA fredag. Den 4. juli kommer filmen på kino i Norge.

Hollywoodkrig

«Pearl Harbour» handler om da japanerne angrep Hawaii og USA den 7. desember 1941, der mange soldater og sivile mistet livet. Men krigen er bare en del av filmen. Den sentrale delen spinner rundt en kjærlighetshistorie, som det gjorde i «Titanic». Og en god trekant-romanse mellom de to bestekompisene og pilotene (spilt av Ben Affleck og Josh Hartnett) og militærsykepleieren Evelyn (Kate Beckingsale) med en god dose eksplosjoner og action, er ofte en god resept for å vinne publikum. Selv om mye allerede tyder på at filmen vil få en blandet mottakelse av kritikerne.

- Ingen dokumentar

At filmen ikke viser sannheten av hva som skjedde ved Pearl Harbour i Honolulu, har ikke filmskaperne noe problem med å forsvare.

- Vi glemmer ikke historien, men samtidig skal vi fortelle vår historie, har regissør Michael Bay understreket gang på gang overfor amerikanske medier de siste dagene. Produsent Jerry Bruckheimer legger til:

- Hvis det bare var en dokumentar, ville det ta ni timer og jeg tror ikke mange mennesker ville se den. Slike dokumentarer lager de svært bra på «History Channel».

DAMA I FILMEN: Kate Beckingsale spiller den kvinnelige hovedrollen Evelyn Johnson i filmen.Foto: Andrew Cooper/Filmweb
LOVE-STORY: Som alle filmer har denne også en kjærlighetshistorie. Her er det Rafe McCawley (Ben Affleck) og Evelyn Johnson (Kate Beckinsale) som har en liten stund for seg selv.Foto: Andrew Cooper/Filmweb
SLIK VAR DET: Bildet er fra angrepet på Pearl Harbor i 1941.Foto: SCANPIX