Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Tidenes mest amatørmessige film

Spør Vibeke Løkkeberg.

(Dagbladet.no): Vibeke Løkkeberg har ofte følt at hun har blitt dårlig behandlet som regissør i Norge. I 1978, for eksempel, debuterte hun med filmen «Åpenbaringen» - om en tykk kvinne som var i ferd med å runde 50 år, og som mannen ikke lenger ville ha.

- Den fikk jo først en fin mottakelse, men så skrev Arne Hestenes «slaskeporno fra Løkkeberg». Dermed ble det en skam å se den på kino, fortalte Løkkeberg nylig i et portrettintervju med Dagbladet.

Skuffet over Bergen

Tre år etter «Åpenbaringen» lagde hun «Løperjenten», som nå er i ferd med å bli relansert på dvd. Filmen gjorde det overraskende godt i USA, og ble tatt ut til Cannes i 1981.

Likevel manglet det ikke på kritiske røster i Norge. Kinosjefen i Bergen mente for eksempel at den var en skam for byen. Bergens Tidende skrev at den var tidenes mest amatørmessige film, ifølge regissøren.

- Bergen har jeg et kronisk, hva skal jeg si, et skuffet kjærlighetsforhold til. Jeg er utrolig knyttet til Bergen, og nesten alt jeg har skrevet og gjort, har sitt utgangspunkt der. Men så har de slaktet alt jeg har gjort, sier Løkkeberg i intervjuet med Magasinet.

«Løperjenten» er et portrett av Bergen i gjenreisingsårene etter krigen. «I denne heksegryta vokser Kamilla og Svein opp. Felles opplever de hjem i oppløsning, vold, barnemishandling, sosial og følelsesmessig utrygghet og fornedring», heter det i omtalen av filmen i Dagbladet.nos filmbase.

- Ble forbigått

RELANSERES: «Løperjenten» fikk suksess i USA og deltok i hovedkonkurransen i kritikeruken i Cannes. Nå blir den på nytt tilgjengelig på dvd. Foto: FRA FILMEN
RELANSERES: «Løperjenten» fikk suksess i USA og deltok i hovedkonkurransen i kritikeruken i Cannes. Nå blir den på nytt tilgjengelig på dvd. Foto: FRA FILMEN Vis mer

«Løperjenten» forteller også historien om moren Lisa, spilt av Løkkeberg selv. Hun gjør alt grovarbeidet ved familiens vaskeri, men sviktes av mannen Sverre.

- Jeg ber ikke om skulderklapp og komplimenter. Alt jeg ber om er å bli behandlet med respekt. Utenfor Norge ser de annerledes på tingene jeg har gjort. De er ikke farget av mytene om meg. Og da tenker jeg: Folk i Norge kan ikke være den eneste referansen for verden, sier Løkkeberg.

Kjønnsproblematikk har opptatt filmskaperen i hele karrieren hennes, og hun har ment at hun har vært forbigått som regissør.

- Dyktige norske kvinnelige regissører forbigås stadig av de som bestemmer hva som er verdt å ta vare på i kulturhistorien. Verken Anja Breiens eller mine filmer er blitt gitt ut på DVD, jeg blir aldri spurt om å komme til filmskolene og foredra, og filmene våre er ikke tilgjengelige for folk. Det er nesten som vi aldri har eksistert, at våre bidrag ikke har noen historisk betydning, sa hun til Dagsavisen tidligere i år.

Den siste boka Løkkeberg utga heter «Allierte», og kom ut i høst. Her hevdet hun at Milorg-folk visste at deler av Bergen skulle bombes 4. oktober 1944, og at de varslet egne barn. Krigsveteran August Rathke anmeldte henne for ærekrenkelser som følge av påstanden.

Hva vil du spørre regissøren og forfatteren om?

SVARER DEG: Vibeke Løkkeberg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media