Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tidenes mest innbringende midnattspremiere

Batman slo Star Wars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ett minutt over midnatt fikk amerikanerne endelig se den siste filmen skuespiller Heath Ledger (28) fullførte før sin død - Batman-filmen «The Dark Knight». Ifølge distributøren har aldri noen film tjent inn så mye penger på den første visningen.

3040 nordamerikanske kinoer viste filmen, og solgte billetter for 18,5 millioner dollar - eller 94 millioner norske kroner. Med det knuser den kappekledde superhelten «Star Wars III: Revenge of the Sith», som slo åpningsrekord i 2005 med 16,9 millioner dollar.

Star Wars-fans kan likevel med en viss rett hevde å fortsatt sitte på rekorden - fordi «Revenge of the Sith» cashet inn 18,7 millioner hvis man regner om 2005-dollar til dagens kurs, skriver Los Angeles Times. Justerer man for at besøkstallene på kino jevnt har gått ned i den samme perioden, er Batman-premieren imidlertid enda mer imponerende.

Massiv interesse

Med den sterke åpningen har «The Dark Knight» gitt Warner Bros. forventninger om at filmen blir den ellevte i historien som soper inn 100 millioner dollar bare på åpningshelga, skriver Reuters. Ikke minst fordi rekordmange 4366 kinoer i USA og Canada skal vise filmen før mandag.

Til sammenlikning har de foregående fem Batman-filmene i snitt tjent 47 millioner dollar på sine respektive åpningshelger i 1989, \'92, \'95, \'97 og 2005.

Forhåndsomtalen av den nye Batman-filmen, som kostet 180 millioner dollar å lage, har vært massiv. Helt fra det ble kjent at hovedrolleinnehaver Christian Bale og regissør Christopher Nolan ville fortsette samarbeidet fra «Batman Begins», til de fryktinngytende bildene av Heath Ledger som erkeskurken Jokeren dukket opp i den første traileren.

- Jeg har aldri hatt det så morsomt med en karakter. Det har vært kjapt, enkelt, grisete og blodig, sa Ledger i et intervju med Dagbladet.no.

image: Tidenes mest innbringende midnattspremiere

Bra anmeldelser

Da han ble funnet omkommet 22. januar i år, eksploderte interessen for filmen. Etter at anmelderne fikk se det ferdige produktet haglet det med sterke anmeldelser.

- Bare superlativer kan beskrive Ledger; ravende gal og lysende brilliant som «Jokeren». Han er milevis fra Jack Nicholsons humoristiske tolkning av figuren i Tim Burtons «Batman» fra 1989. Ledger tar rollen inn i skyggene, der selv ikke det som er komisk gir deg noen som helst trøst, skrev Rolling Stone.

- Batman Begins var som å øve seg på å spille på piano med fem fingre, i forhold til denne filmen, som er en full symfoni, skrev Time Magazine.

- Denne skurken, spilt med iskald autoritet av Ledger, er ingen elegant sadist slik vi kjenner dem fra så mange actionfilmer. Han er ingen struttende showmann som Jack Nicholsons «Jokeren», verken farsfigur eller macho. Og selv om han dikter opp historier om sine fysiske og mentale arr, presenteres han ikke som summen av all urett som er begått mot han, fortsetter anmelderen.

- Denne «Jokeren» er simpelthen det mest skrudde og forheksede krypet i filmhistorien.

Foreldrene viste seg ikke

I New York var selve premieren et spektakulært show på et avstengt Broadway, med orkestermusikk, lysshow og pyroteknikk, og flere av hovedrolleinnehaverne tilstede, melder Reuters.

Også Ledgers foreldre hadde tatt turen fra Australia til New York for premieren, men viste seg ikke på den røde løperen, ifølge IMDB.

Det er også tatt i bruk utradisjonell markedsføring av filmen. Et såkalt Alternate Reality Game - alternativt virkelighetsspill - ble satt igang i vår.

Neste fredag har "The Dark Knight" premiere i Norge.

SIN SISTE ROLLE: Kritikerne overgår hverandre i jubel for Heath Ledgers tolkning av Jokeren. "The Dark Knight" ble den siste filminnspillingen Ledger fullførte før sin død.
GJENTAR ROLLEN:</B> Christian Bale gjentar rollen som Bruce Wayne - foreldreløs milliardær med skjult identitet som Batman.
GADGETS: Du har iPod. Batman har BatPod, og den gjør mer enn å lagre ti tusen poplåter.
NY I ROLLEN: Maggie Gyllenhaal har overtatt rollen som Batmans barndomsvenn Rachel. Katie Holmes spilte henne i den forrige filmen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!