Donald Trump

Tidenes mest udugelige president kan prege framtida i mange tiår

Klarer Donald Trump å få sin høyesterettskandidat, Brett Kavanaugh, over den siste snubletråden av overgrepsanklager, kan arven etter en av tidenes mest uegnede presidenter prege USA i generasjoner framover.

Kommentar
KANDIDAT: Brett Kavanaugh er Donald Trumps kandidat som ny høyesterettsdommer i USA. Foto: AP Photo/Evan Vucci
KANDIDAT: Brett Kavanaugh er Donald Trumps kandidat som ny høyesterettsdommer i USA. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Det er ikke et hvilket som helst sete Brett Kavanaugh (53) er nominert til å overta. Fra før består den svært politiserte domstolen av fire konservative og fire liberale dommere. Nominasjonen, som Senatet må godkjenne, gjelder setet til Anthony Kennedy. Han var vippestemmen i midten. Opprinnelig ble han utnevnt av den republikanske presidenten, Ronald Reagan, men han har stemt sammen med de liberale dommerne i viktige saker som blant annet har gjort homoekteskap lovlig og forsvart retten til selvbestemt abort. Med erkekonservative Kavanaugh vil høyesterett etter alle solemerker legge kursen dramatisk mot høyre. Slik kan Trump sette sitt preg på amerikansk samfunnsliv i tiår framover.

Et av de store stridsspørsmålene har vært hva Kavanaugh mener om dommen Roe v. Wade, som i 1973 ga kvinner rett til selvbestemt abort. I senatshøringen svarte han at beslutningen nå er etablert lov. Imidlertid har han sagt andre ting tidligere. Kritikerne er derfor svært mistenksomme til hvordan han faktisk vil stemme i abortsaker, og om han vil gå inn for drastiske restriksjoner. Våpenlover og minoriteters rettigheter er andre områder hvor han kan få en avgjørende stemme.

Kavanaugh har også en uvanlig partipolitisk bakgrunn. Han deltok i Lewinsky-etterforskningen mot Bill Clinton og jobbet i Det hvite hus for den republikanske presidenten George W. Bush. Nå er han nominert av Trump samtidig som Trump-leiren er omringet av Russland-etterforskningen på alle kanter. Kavanaugh vil imidlertid ikke svare på om han vil si seg inhabil dersom saker knyttet til denne etterforskningen ender i høyesterett.

Etter høringen i Senatet var Republikanerne fornøyde. Alt lå til rette for at de raskt skulle godkjenne ham ved hjelp av sitt hårfine flertall. Men så dukket overgrepsanklagene opp. Psykologiprofessor Christine Blasey Ford sier i et intervju med Washington Post at Kavanaugh begikk seksuelle overgrep mot henne på en fest da de var tenåringer på begynnelsen av 1980-tallet. Selv avviser Kavanaugh anklagene, og Trump har tatt ham i forsvar. Saken har klare paralleller til 1991 da Anita Hill anklaget den daværende høyesterettskandidaten Clarence Thomas for seksuell trakassering etter at den opprinnelige høringen var over. Den unge, afroamerikanske kvinnen ble da utsatt for en brutal utspørring av 14 gamle, hvite menn i en komité ledet av daværende senator Joe Biden. Thomas ble godkjent med knapt flertall, og saken er fortsatt en vond akilleshæl for Biden.

Denne gangen kom anklagene i kjølvannet av metoo-bevegelsen, som har bidratt til at ni kongressrepresentanter har måttet gå i løpet av det siste året. Kanskje var det frykten for at saken skal forfølge dem som fikk enkelte republikanere til å trekke i bremsen. Som regel gjør de nemlig sitt ytterste for å skjule enhver tendens til moralsk ryggrad. Dersom deres store leder Trump går til autoritære angrep på demokratiske institusjoner og minoriteter eller skryter av deltakerne i en nazimarsj, sitter de som oftest tause. Nå besluttet de å holde en ny offentlig høring hvor både Ford og Kavanaugh skulle få komme til orde. I skrivende stund er det usikkert om Ford, som sier hun har fått dødstrusler, vil møte.

Mange av Republikanerne ser samtidig fortsatt ut til å være mest opptatt av å presse gjennom en avstemning før mellomvalget i november uten å få alle fakta på bordet. Flere roper også om skittent spill fordi anklagene ble kjent i tolvte time. Det virker usannsynlig så langt. Den demokratiske senatoren Dianne Feinstein mottok et brev om anklagene i juli. Hun sier at hun ikke brakte det videre fordi anklageren ønsket å forbli anonym. Da Feinstein i forrige uke ble beskyldt for å holde tilbake informasjon, ga hun brevet til FBI. Så sto Ford selv fram i Washington Post. Ford kan dessuten dokumentere at hun fortalte om hendelsen til terapeuten sin allerede for seks år siden.

Det er høyst usikker hva som vil skje med Kavanaugh. Trump klarte å få godkjent sin første høyesterettskandidat, Neil Gorsuch, i fjor vår. Det skjedde etter at Republikanerne hadde blokkert for Barack Obamas kandidat siden mars 2016. Selv skryter Trump av dette som en av sine største prestasjoner, og han kan ha rett. Klarer han å få godkjent enda en dommer og vippe høyesterett, vil det være en enorm seier. Demokratenes håp er at Kavanaughs kandidatur kollapser, og at de selv vinner et flertall i Senatet i mellomvalget før en ny kandidat er på plass. Dommens dag nærmer seg.