Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Tidenes råeste seertall!

2,3 millioner nordmenn så Rybak vinne MGP.

TIDENES RÅESTE: Alexander Rybak fortsetter å sette rekorder. Foto: HENNING LILLEGÅRD
TIDENES RÅESTE: Alexander Rybak fortsetter å sette rekorder. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Alexander Rybak har ikke bare vunnet den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen. Han har også sørget for rekordhøye seertall på NRK. Svimlende 2,3 millioner mennesker - halve Norges befolkning - fulgte finalen på det meste lørdag kveld.

- Dette er tidenes råeste seertall, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK, til Dagbladet.no.

Det var 2 003 000 som så hele finalen. På det meste, klokka 22:30, satt 2 292 000 foran skjermen og så på NRK.

- Nesten umulig
Det gjør lørdagens finale til det niende mest sette norske TV-programmet som har vært målt. Når Tolonen likevel kaller det tidenes råeste seertall, er det fordi fordi vi må tilbake til midten av 90-tallet for å se lignende tall. Da var konkurransebildet blant TV-kanalene helt annerledes, og NRK var nærmest enerådende på markedet.

- En skulle nesten sagt at disse tallene var umulig å oppnå i dag, i alle fall ekstremt lite sannsynlig. Ingen har samlet Norges befolkning på samme måten som Alexander Rybak siden 1996, sier Tolonen.

Da var det Eurosong-finale i Oslo. Det programmet trakk 2 034 000 seere, og er det nest mest sette TV-programmet på lista. Tidenes mest sette program er VM-kampen mellom Norge og Mexico i 1994, som trakk 2 139 000 seere.

Liker å se flinke nordmenn
Siden man startet med elektronisk måling i 1992, har kun ni programmer trukket over to millioner seere.

- Hva er hovedgrunnen til at så mange så lørdagens finale, tror du?

- Det er naturlig å sammenligne med sport. Når Norge gjør det bra, liker nordmenn å se på. Her var det enorme forventninger i forkant, og forventningene ble innfridd, rett og slett. Vi ser jo at alle er opptatt av dette, sier Tolonen.

Programmet hadde 88 prosent markedsandel i sendetiden, og 51 prosent av Norges befolkning fulgte showet fra begynnelse til slutt. Også fjorårets finale i sangkonkurransen var blant årets mest sette TV-program. Men da var tallet «kun» 1553 000.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!