Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Eirik Jensen-dommen

Tidenes største politiskandale

Dommen mot Eirik Jensen må få følger for flere.

Illustrasjon: Finn Graff / Dagbladet
Illustrasjon: Finn Graff / Dagbladet Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Lovens strengeste straff, 21 års fengsel, er det eneste riktige når retten mener Eirik Jensen er skyldig. Fredag ble han domfelt for grov korrupsjon og grov narkotikakriminalitet, på begge felt i et omfang større enn noen gang tidligere behandlet i en norsk rettssal. Et større svik fra en høyt ansett og betrodd politimann er vanskelig å forestille seg. Ingenting er så ødeleggende for tilliten til politiet som korrupsjon.

Dommen blir sannsynligvis stående. Jensen kan anke til Høyesterett, men ikke på skyldspørsmålet. Landets høyeste rettsinstans behandler lovanvendelse, saksbehandling og straffeutmåling. Jensen kan altså be om en vurdering av straffen.

Det er et paradoks at straffen er så streng ikke fordi Jensen er kjent korrupt, selv om det er grunnen til at denne saken har så stor samfunnsmessig betydning. Grov korrupsjon har en strafferamme på maksimalt 10 år. Lovens strengeste straff gjelder punktet om narkotikasmugling, som altså straffes like strengt som terror og de mest bestialske drap.

Mannen ansvarlig for denne smuglingen, Gjermund Cappelen, dømmes til bare 13 års fengsel. Det er halvannet år mindre enn hans nestkommanderende endte opp med etter sin dom i Borgarting lagmannsrett og langt unna 21 år som er strafferammen. Dermed kan hasjbaronen slippe ut av fengsel allerede neste år. For Cappelen har det dermed vært svært lønnsomt å angi Eirik Jensen, og også å anke den forrige dommen på 15 år.

DETTE SKJEDDE: For over seks år siden slo saken ned som en bombe. Først nå er den avsluttet. Slik var dommedagen. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Aktoratet har argumentert både sterkt og godt for hvorfor straffen bør være streng av hensyn til den allmenne rettsoppfatning. Men Cappelen skal ha strafferabatt for sin forklaring. Uten den ville Eirik Jensen fortsatt vært en høyt ansett politimann. Den ekstra påkjenningen å vente så lenge på endelig dom skal også komme tiltalte til gode.

Saken har kostet 67 millioner kroner, tatt seks år og 200 rettsdager. Nå går Eirik Jensen og Gjermund Cappelen inn i historiebøkene som Norges mest korrupte politimann og landets største narkotikasmugler. Dessverre har vi ikke fått den hele og fulle sannhet om forholdet, siden begge har hatt et unnvikende forhold til sannheten i retten. Derfor vil det fortsatt være tvil forbundet med denne saken. Vi vet ikke helt hva som skjedde.

Saken er større enn de to domfelte til sammen. Nå må den få et omfattende etterspill med konsekvenser for langt flere.

På Gjenopptakelseskommisjonens bord ligger allerede saker på vent. Den såkalte Flydroppsaken var den første store saken der Cappelen var informant, og Jensens første store bragd som politimann. De dømte smuglerne har hele tida hevdet at de ble tatt etter ulovlig provokasjon fra politiets side. Kommisjonen har allerede avslått en begjæring fra dem, etter at Cappelen benektet å ha vært involvert. Ved en ny behandling kan kommisjonen tenke annerledes.

Nå kan det reises spørsmål ved alle saker Eirik Jensen har jobbet med som politimann. Han begynte i politiet allerede i 1981 og har vært med på å felle noen av de verste gjengkriminelle og jobbet tett opp mot MC-miljøet gjennom et langt politiliv. Her står kommisjonen, politiet og rettsvesenet foran en enorm jobb.

Det viktigste spørsmålet er likevel: Hvordan kunne dette skje? Eirik Jensen har vært sentral i Oslopolitiet og jobbet tett med så å si samtlige ledere i norsk politi i flere tiår. De har hatt stor tillit til ham og ikke hatt noen mistanke om at han samtidig var en grov kriminell.

Dette er både menneskelig svikt og en systemfeil. I retten har det kommet fram at enkelte politifolk hadde mistanker til Jensen, men at disse aldri ble skikkelig undersøkt og ikke nådde ledelsen i Oslo politidistrikt. Mange har latt seg lure, unnlatt å kontrollere og kanskje også avfeid påstander som grunnløse uten å undersøke dem. Rutiner for varsling og kontroll må gjennomgås for å sikre at dette ikke kan skje igjen.

Da dommen falt i tingretten, var tilsynelatende alle enige med daværende politisjef i Oslo Hans Sverre Sjøvold og justisminister Per-Willy Amundsen (Frp), som tok initiativ til en ekstern og uavhengig gransking. Forslaget fikk bred støtte.

Så ble granskningen stoppet og mandatet lagt i skuffen – i påvente av en eventuell rettskraftig dom. Men som Jensen-saken viser: Etterforskning blir vanskeligere jo lengre tid det tar før den starter. Tiden er overmoden for en grundig gransking, som må være omfattende, uavhengig og starte så snart som mulig.

Det er dessverre grunn til å frykte flere lovbrudd i norsk politi, når en så alvorlig korrupsjonssak som denne ikke ble fanget opp.

DØMT: Eirik Jensen ble funnet skyldig i både grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Reporter/video: Marie Røssland. Kommentator: Martine Aurdal / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!