KOMMENTARER

Eirik Jensen-dommen

Tidenes største politiskandale

Dommen mot Eirik Jensen må få følger for flere.

Illustrasjon: Finn Graff / Dagbladet
Illustrasjon: Finn Graff / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Lovens strengeste straff, 21 års fengsel, er det eneste riktige når retten mener Eirik Jensen er skyldig. Fredag ble han domfelt for grov korrupsjon og grov narkotikakriminalitet, på begge felt i et omfang større enn noen gang tidligere behandlet i en norsk rettssal. Et større svik fra en høyt ansett og betrodd politimann er vanskelig å forestille seg. Ingenting er så ødeleggende for tilliten til politiet som korrupsjon.

Dommen blir sannsynligvis stående. Jensen kan anke til Høyesterett, men ikke på skyldspørsmålet. Landets høyeste rettsinstans behandler lovanvendelse, saksbehandling og straffeutmåling. Jensen kan altså be om en vurdering av straffen.

Det er et paradoks at straffen er så streng ikke fordi Jensen er kjent korrupt, selv om det er grunnen til at denne saken har så stor samfunnsmessig betydning. Grov korrupsjon har en strafferamme på maksimalt 10 år. Lovens strengeste straff gjelder punktet om narkotikasmugling, som altså straffes like strengt som terror og de mest bestialske drap.

Mannen ansvarlig for denne smuglingen, Gjermund Cappelen, dømmes til bare 13 års fengsel. Det er halvannet år mindre enn hans nestkommanderende endte opp med etter sin dom i Borgarting lagmannsrett og langt unna 21 år som er strafferammen. Dermed kan hasjbaronen slippe ut av fengsel allerede neste år. For Cappelen har det dermed vært svært lønnsomt å angi Eirik Jensen, og også å anke den forrige dommen på 15 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer