DEBATT

Debatt: Handelsbalanse

Tidenes største underskudd for Norge

Handelsbalansen med utlandet har forverret seg gjennom høyreregjeringens periode, til tross for at de har hatt drahjelp til nyinvesteringer fra både gunstig kronekurs og lave renter.

LØFTREBRUDD: Politikken til høyreregjeringen er for svak sammenliknet med det Erna Solberg hevdet hun skulle gjøre. Industri- og næringspolitikken må nå kraftig forbedres og skaleres opp betydelig, skriver innsenderen. Her er Solberg og daværende næringsminister Monica Mæland på Yaras anlegg på Herøya i 2017. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
LØFTREBRUDD: Politikken til høyreregjeringen er for svak sammenliknet med det Erna Solberg hevdet hun skulle gjøre. Industri- og næringspolitikken må nå kraftig forbedres og skaleres opp betydelig, skriver innsenderen. Her er Solberg og daværende næringsminister Monica Mæland på Yaras anlegg på Herøya i 2017. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge er nå i ferd med å få tidenes største underskudd i handelen med utlandet, når vi holder petroleum utenfor.

På Høyres landsmøte før Erna Solberg ble statsminister i 2013 var hun høy og mørk da hun uttalte: «Arven etter Jens Stoltenberg er et mer oljeavhengig Norge. Men jeg vet at Norge kan bedre.» Hun påsto at hun skulle omstille økonomien. Men omstillingen av norsk økonomi har uteblitt.

Ferske tall fra SSB dokumenterer et spektakulært løftebrudd av Erna Solberg. I fjor endte underskuddet på handelsbalansen for Fastlands-Norge på 250.000 millioner kroner. Fortsetter årets negative utvikling vil underskuddet for Fastlands-Norges varehandel ende på over 280.000 millioner i 2019. Det blir i så fall ytterligere 13 prosent verre enn i fjor.

Resultatenes tale er tydelig. Politikken til høyreregjeringen er for svak sammenliknet med det Solberg hevdet hun skulle gjøre. Det ekstra betenkelige er at underskuddet har forverret seg gjennom hele høyreregjeringens periode, til tross for at de har hatt drahjelp til nye investeringer fra både gunstig kronekurs og lave renter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer