Tidenes største

KONGSBERG (Dagbladet): I dag sover Kongsberg lenge etter et lørdagsdøgn der musikken bare tok pause i timene rundt soloppgang.

Festivalarrangører med ny publikumsrekord- mer enn 13000 solgte billetter- som kosepute og håpet om økonomisk balanse som realistisk drøm, jager tapte søvntimer etter en jazzfestival som kunstnerisk har vært vellykket, men som har slitt med enkelte frustrerende forsinkelser i programavviklingen. Vrange værguder i Paris må ta sin del av skylda, men festivalledelsen øver selvkritikk for manglende informasjon til de mange hundre som sto hutrende i midnattskø for å høre Roy Haynes Trio i Kongsberg kirke natt til lørdag.

LØRDAGENS FØRSTE konsert ble dermed med den 74-årige amerikanske trommeveteranen og hans langt yngre medspillere, pianist Danilo Perez og bassist John Patitucci. Trioen fylte den vakre barokkirka med strålende triojazz der Haynes' kontrollerte eksplosivitet ble fullt matchet av Perez og Patitucci.

LØRDAGENS TRAVLESTE musiker var antakelig trommis Paal Nilssen-Love. Først hamret, banket og sparket han ut godt innpå to stive timer krevende frijazz i tre ulike konstellasjoner, utendørs for et konsentrert publikum i festivalnyskapningen Avanthagen. Hagejazzen slo godt an, men hvor lenge varte Paals garden party? Ikke lenge, for han måtte forberede ei lang kveldsøkt med Black Beauty, en ung norsk gruppe som setter Miles Davis' elektriske musikk fra 60-tallet på dagsordenen igjen.

LØRDAGENS GLADESTE var saksofonist Petter Wettre (32) som fikk Kongsberg Jazzfestival/Klart Svars store musikerpris under den store gratiskonserten der Gåte, Christian McBride Band og Deborah Coleman sto for musikken på Pavescenen ved byfossen. Neste år er det sax-perfeksjonist og pedagog Wettres tur til å kvittere for prisen med konsert, men om det blir solo eller med duo, trio, kvartett eller storband- eller alt sammen- har han ikke bestemt ennå.

LØRDAGENS BLIDESTE må ha vært Regina Carter, jazzfiolinist i særklasse, som ledet sitt like bredt smilende band gjennom en strålende ettermiddagskonsert. Fra svennestykket «Lady Be Good» til kamerunske Richard Bonas «Mandinga Street» er et stort musikalsk sprang, særlig når det skal innom Cuba, men Carter tok det på strak bue og viste at arven etter Stuff Smith og Stephane Grappelli er i de beste hender.

LØRDAGENS REPLIKK kom ikke uventet fra Knut Borge. Etter å ha studert folkelivet i festivalgata etter midnatt, da ikke alle opptrådte med like rak rygg, fanget han fenomenet i svevet med følgende: «Jeg mener å kunne konstatere en kraftig renessanse for kongsbergknekken.»

Sant nok. Heldigvis kom de fleste ned på beina, og setter nok utfor neste år, også.

TRAVEL LØRDAG: Trommeslager Paal Nilssen-Love spiller i frajazzparadiset Avanthagen.