Tidens skarpe tann

Tore Renberg presenterer en ny, fantasirik serie for oversatt litteratur på Tiden forlag i vår. GYNT skal få blodet til å banke i norske realistiske hjerter.

Debuterer på både svensk og norsk

Forlaget Tiden er berømt for sine sterke unge forfattere. En av de mest markerte er Tore Renberg, som nå og slår et slag for utenlandske romaner og novellesamlinger i en ny serie ved navn GYNT.

- Den oversatte litteraturen lider under den norske litteraturens gode situasjon, mener han.

GYNT skal ha en utradisjonell profil, med bøker med en fabulerende, fantastisk stil som tradisjonelt står svakt i Norge.

- Hvorfor navnet GYNT?

- I Norge forstås Peer Gynt som det typisk norske. Men egentlig er Ibsens stykke det minst typiske innen norsk litteratur, med sitt rike bildebruk, sin galskap og fantasi, sier Tore Renberg.

Tårevått fra islandsk stjerne

Sjón (Sigurjón B. Sigurdsson) er først og fremst kjent som musikeren som bodde sammen med Bjørk i kollektivet Medusa på 1980-tallet. Likevel mener Renberg at Sjón først og fremst er forfatter.

- Sjóns «Dine øyne så meg» er en skikkelig «weeper», mener han. Boka byr på en original framstilling av andre verdenskrig, og er ifølge redaktøren overrumplende og burlesk.

Kirsten Hamman har skrevet «Bannister», som Renberg mener er en morsom og grotesk kjærlighetsroman fortalt i et energisk tempo. Trude Marstein har fått gleden av å oversette denne boka.

Ungt og gammelt

Tiden har to debutanter på vårlista. Bjørn Espen Almaas har skrevet novellesamlingen «Costa del Sol», som slippes om noen uker. Noen uker senere dobbeldebuterer Line Blikstad med «Til Ester», som utgis parallelt på både norsk og svensk.

Gamle skatter fra Alf Prøysen står også på Tidens vårliste. «Kjærtegn/Livets sekund» er et utvalg av lørdagsskriveriene Prøysen gjorde i Arbeiderbladet mellom 1951 og 1970.

Taterbok

Britt Karin Larsen vant i fjor Ossietzky-prisen for sitt romanverk om «det reisende folket», taterne. Nå kommer boka «Et annet folk», der Larsen skriver om bakgrunnen for dette litterære arbeidet, som for henne innebar ti år med research.

Med sitt eget møte med tuberkulosen som utgangspunkt forsøker Dag Skogheim å tegne et bilde av kulturens utvikling i tuberkulosetida. Boka hans heter «Sanatorieliv - Fra tuberkulosens kulturhistorie».

Mer oversatt

«Hotel Insomnia» er et utvalg av amerikansk-jugoslaviske Charles Simics dikt gjennom over seksti bøker, gjendiktet av Per Ivar Martinsen.

Tom Clancy er også med på Tiden i vår, med spenningsromanen «Bjørnen og dragen». Og fantasy-elskere kan glede seg til Terry Brooks' «Shannaras seidmann» og Terry Pratchetts mer parodiske «Sære søstre».

Les intervju med debutant Line Blikstad.

DOBBELDEBUTANT: Line Blikstad.Foto: LINE BLIKSTAD
FRI FANTASI: Tore Renberg samler på utenlandske fantasi-skatter.Foto: TOR ARNE DALSNES