AGGRESSIV METAL: Vebjørn Guttormsgård Mølberg er vokalist i Haust, som er ett av åtte norske band som spiller under årets South By Southwest-festival i Austin. Til venstre bassist Henrik Øiestad Myrvold. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
AGGRESSIV METAL: Vebjørn Guttormsgård Mølberg er vokalist i Haust, som er ett av åtte norske band som spiller under årets South By Southwest-festival i Austin. Til venstre bassist Henrik Øiestad Myrvold. Foto: Øyvind Rønning / DagbladetVis mer

Tidlig Haust på Øya-fest i Texas

Vekket morgenfugler med aggressiv punk i Austin.

AUSTIN (Dagbladet): Ingen kan gå uberørt fra en konsert med det norske bandet Haust, og i hvert fall ikke tidlig på formiddagen. Ikke nødvendigvis fordi musikken er så grensesprengende, men med en frontfigur som Vebjørn Guttormsgård Mølberg blir bandet husket likevel.

- Hardere mørkere - Vi søker den desperate aggresjonen fra punken, bare hardere og mørkere, sier Mølberg til den britiske metalbloggen Invisible Oranges, som har intervjuet bandet i Austin.

«Monster» på scenen Mølberg er sikkert snill som et lam dagen lang, men på scenen forvandles han til et monster som brøler ut bandets punk på black metal-vis med aggresjon og en mine som gir ordet karismatisk en ny betydning.

Vel, antikarismatisk er kanskje et riktigere uttrykk. Men det funker for Haust, som i disse dager er aktuelle med albumet «Bodies».

Og - bandet blir snakket om og har allerede fått omtale. 

Øya-aktuelle artister Det er viktig for Øyafestivalens bookingsjef Claes Olsen, som i samarbeide med lokale Flood Magazine (tidligere Filter) de siste fem-seks åra har presentert norske artister under et eget arrangement. I dag sto også Marit Larsen og Hanne Kolstø på utescenen på Cedar Street Courtyard. Alle spiller også på arrangementet Sounds from Norway i morgen kveld.

FIKSER: Bookingsjef Claes Olsen presenterer norske band for utenlandske agenter og festivalarrangører i Austin. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
FIKSER: Bookingsjef Claes Olsen presenterer norske band for utenlandske agenter og festivalarrangører i Austin. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Blant de andre artistene under Flood Fest i dag var Øya-aktuelle band som Ting Tings, Run The Jewels og Metz.

Kul plassering - Det viktigste for oss er at vi sammen med Music Norway kan få en kul plassering for de norske artistene. Det er ikke lett å få innpass på de gode scenene under South by Southwest. Vi bruker muligheten til å tiltrekke oss agenter som kan jobbe med norske artister og booke dem til festivaler i utlandet, sier Olsen, som bruker dagene i forkant til å overtale folk til å komme.

Øya har liknende arrangementer i New York, London og Berlin.

- Vi pleier å få bra resultater etter sånne arrangementer, sier Olsen.

Datarock og Röyksopp En som dukket opp her i Austin var Andy Duggan fra Primary Talent, en gammel kjenning av Olsen med base i London. Han har jobbet med Datarock i noen år, og representerer også Röyksopp i Europa. Nå vil han sjekke ut Hanne Kolstø nærmere, etter å ha hørt henne med band i dag.   

TØFF I TRYNET: Vebjørn Guttormsgård Mølberg kjører full aggresjon på scenen. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
TØFF I TRYNET: Vebjørn Guttormsgård Mølberg kjører full aggresjon på scenen. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Bookingsjef Olsen har satt det meste av årets Øyafestival, men pleier å få sneket inn to-tre navn etter årets South By Southwest.

- Hovedsakelig er jeg her for å lete etter nye band og møte amerikansk musikkbransje, sier Olsen og løper videre til neste møte.

NORSK FOKUS: Hanne Kolstø på Flood Fest i Austin. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
NORSK FOKUS: Hanne Kolstø på Flood Fest i Austin. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer